Wednesday, August 23, 2017

Entri Lepas Geram

Salam kawan-kawan!

Alamak! Nak mencari emoticon yang sesuai dengan tajuk, tak jumpa pulak!

Tapi takpa, walau tanpa gambar mahu pun emoticon yang sesuai, entri ni tetap juga nak digarap!

Mulut dahlah sakit dek ulcer, tetiba hati pun jatuh 'sakit' juga dibuatnya...

Kalau ikutkan sakit mulut ni, mahu seminggu juga blog tak berupdate tapi dek kerana hati pun dah sakit sama, lain macam pulak kekuatan nak menaip entri katanya!

Pada kawan-kawan yang selalu mengikuti kisah di blog ni, tentu dah arif kemelut pembelajaran Adik Cute. Malaslah nak diulang balik ya. Panjang entrinya. Walaupun nak diulang-tayang kisahnya, jenuhlah I nak bagi jelas banyak perkara.

Ya, kisah tadika Adik Cute ni belum tamat lagi walaupun Adik Cute telah 'ditamatkan' dari tadika ni sejak bulan April lalu!

Dari April sehinggalah sekarang, I bukan main bergelut dok minta refund yang memang dah seciput aje dapatnya. Bayaran yang lain memang takda refundlah termasuk deposit bulan Disember 2017. 

Alasannya - sebab I ada tandatangan surat perjanjian yang mengatakan deposit bulan Disember itu tak akan boleh dipulangkan semula.

I kata I tak ingat pulak ada sign apa-apa kertas kecuali buat bayaran tunai je. Makanya kata mereka sebab my anak dah second year di situ, maka I turun tandatangan tu pada tahun 2015 ketika I buat pembayaran untuk masukkan anak ke situ untuk tahun pertama persekolahan 2016...

Okay, show me the paper that I signed - my request!

Okay, will give you a copy - they said!

Dari April sampailah ke Ogos, I memang kerap follow up. Sekali kena sergah HD, sekali I follow-up. Begitulah selama 2,3 bulan ni...

Bila tanya, memanjang aje mereka pun buat follow up dengan management tapi management yang lambat!

Few weeks ago, on Friday ( I even jotted down everything yeah... tak payahlah tulis semua details di sini) I called tanya apa kisahnya. Jawabnya mereka kehabisan cheque. InsyaAllah, next week mereka call!

Okay, I bagi seminggu! Next week Fridaynya, I call lagi tanya. Jawab pulak yang owner sibuk, pergi mana entah. Nanti dah dapat cheque kita call suruh datang. Okay, I tunggu lagi. Kali ni I beri lagi seminggu. I didn't call exactly on Friday that week tapi I call on Monday minggu depannya. Jawabnya masih lagi belum dapat chequenya. Nanti kita dapat, kita call lah!

Oh, nak tunggu mereka call mahu I kena tunggu lama lagi nih! Sebab itulah kena follow-up. Follow-up pun bukan hari-hari ya, seminggu sekali, 2,3 minggu sekali, gitulah selama tiga bulan ni.

Memang dari awal deal lagi mereka dah beritahu yang cuma boleh pulangkan duit konsert dan sports aje. Okaylah for me, daripada tak dapat refund langsung! And I dah beritahu jangan lupa attach sekali copy agreement yang I signed tu menyatakan deposit bulan Dis 2017 tak boleh refund.

Dari the last time I called (Isnin minggu lepas), tiba-tiba dapat panggilan hari Khamis kata cheque dah ready. Boleh datang anytime during weekdays sebelum pukul 4 petang. Memandangkan I bekerja dan malas nak rush during lunch time semata nak ambil cheque, I decided to collect it on Saturday.

So Sabtu lepas I pun pergilah collect cheque. Mereka suruh checklah betul tak cheque tu and sign voucher penerimaan. I didn't see the copy of agreement yang I minta tapi masa tu malas nak fikir panjang. Dah dapat cheque, settlekan cepat-cepat supaya boleh tutup buku kebencian yang meruap selama ni sudahlah... Takpalah tak dapat refund yang lain-lain.

Sebelum sign tu, I pun checklah yang paling penting MY NAME and THE AMOUNT. Then I pun signedlah voucher mengatakan cheque I dah collect. 

Lepas tu teacher suruh tunggu sebab nak ambil kalau ada lagi books my anak yang masih di tadika tu. Sekali tengok banyaknya buku baru! I pun tanya, buku apa tu semua...

Mereka kata - Oh, buku ni awal tahun kita dah beli semua, Mommy!

So kenalah ambil juga sebab dah berbayar. No wonderlah duit buku tak dapat refund.

Tapi I tak banyak cerita! Nak 'tutup cerita' cepat-cepat. Malas nak duduk berlama-lama di situ. Angkutlah semua buku tu bawa masuk kereta. Legalah dah settled chapter sakit jiwa ni!

Suami and anak-anak ada je menunggu dalam kereta! Bila tengok ada beg plastik bukan main laju Adik Cute nak ambil tapi bila tengok buku-buku je, terus diletaknya bawah tempat duduk!

Dan dah terlanjur nak merewang selepas tu, I pun teruslah ajak HD pergi bank untuk bank in the cheque. Senang cerita sekali jalan aje!

Hari Isnin, I nampak the cheque floating for 2 days. Hari Selasa I nampak the cheque floating for 1 day...

By this morning, bila I checked my account tetiba nampak 'Clearing Cheque Returned'!

Huuwaahhhhh.... apa kes ni? 

I pun laju-laju called my bank. Tak sempat agaknya staff bank tu nak duduk ambil tempat nak mulakan kerja pukul 9.30 pagi, I dah called siap-siap!

I pokpakpokpak explained jalan cerita and at the end tanya - Why my cheque returned?

Oh, alahai puan! Kenalah call home branch! Nah, nombornya ya! Kalau tak dapat ini, call ini, itu, itu, ataupun nombor ni!

Wow, banyaknya nombor! Confirm busy ni tak mudah nak angkat telefon gamaknya... Nangislah ahkak macam ni!

Okay! Let s call my home branch!

Nasib baik senang angkat tapi malangnya kena call Clearing Cheque Dept pulak. Nah nombor sambungan ini, ini, itu ataupun ini!

Oh, alahai sekali lagi!

Takpa! Takpa! Bagi settle cepat jom call now!

Dapatlah juga akhirnya bercakap dengan person in charge. 

Inilah intipati perbualan ya :-

Tak dapat nak tengok kenapalah, puan. Tapi ni bukan cancelled cumanya cheque returned aje. Maknanya kemungkinan besar ada silap pada cheque tu macam nama ke, amaun ke atau pun post dated cheque. InsyaAllah hari ni kami hantar advice slip ke alamat puan tapi guna pos normal. Mungkin sehari dua puan dapat slip tu. Puan boleh tengok kenapa cheque tu returned. 

Apa? Bila dengar postdated cheque, I pun ambil copy receipt deposit cheque tersebut!

Oh, my! Oh, my! Oh, my!

Awat pi bagi postdated cheque ni? Amaun bukan ribu-riban pun, ratus jerk!

Betullah, Encik! Saya tak nampak pun postdated cheque! Mereka tak beritahu pun. So macamana nak buat?

Kalau betul sebab postdated nanti puan dapat advice slip tu bawa pergi ke mana-mana bank *@& dan cuba bank in. Original cheque memang dah kena destroyedlah. Tapi tak boleh guna mesin, kena pergi ke kaunter ya puan. Dan pergi selepas tarikh cheque tu... Kalau sebab lain, puan kenalah inform issuer tu untuk follow up!

I pun angin tak baik terus call tadika pulak...

Teacher, why you didn't tell me you gave me a postdated cheque?

Mommy, it's written there the date. I asked you to check right?

Yes, I checked. I checked my name and the amount. How do I know that you will give me a postdated cheque? Why you didn't even tell me that it is a postdated cheque or ask me to come after the date stated on the cheque?

Memang ya, memang dia suruh I check tapi kenapa masa tu tak cakap PD cheque. Susah benar ke nak sebut PD cheque tu takut I melenting lagi?

Ingat I rajin sangat ke sehari nak ambil cheque. Lepas tu tunggu seminggu lagi baru deposit cheque tu! Kenapa tak beritahu aje verbally this is a PD cheque, Mommy. Tak boleh deposit hari ni. Lepas seminggu nanti baru pergi bank ya, Mommy.......!!!

Eh, ratus-ratus pun amaun pun kena beri PD cheque ke? Apa kes ni? 

Habis gitu ajelah ya! Ingat nak tutup buku cepat rupa-rupanya masih tak boleh tutup buku juga!

So, next step - kenalah tunggu advice slip tu sampai ke tangan I. I bet memang because of PD chequelah. Tapi nantilah confirm balik. Harapnya boleh bank in semula sebab I malas nak turun naik tangga menghadap tadika tu lagi. 

Jemu dah!

Ahkak is angin satu badan hari ni... 

Tak tahu nak salahkan diri sendiri, tadika atau ada sapa-sapa nak minta hempuk tak hari ni? Boleh juga nak lempiaskan kemarahan kat orang lain pulak....












































































34 comments:

  1. Alahai...kakcik baca pun naik geram sama...rasa berasap kepala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat dah saya dengan hal ni. Rasa nak cepat-cepat tamat. Ingatkan dapat cheque selesailah sudah kisah. Rupa-rupanya tak juga.

      Susah sangat ke mereka nak beritahu itu PD cheque masa saya ambil tu? Memanglah saya periksa betul-betul takda kesilapan nama, amaun betul tapi manalah sangka itu PD cheque. Tengok ada tarikh je oklah.

      Patutnya pesanlah je ni PD cheque! Susah sangat ke?

      Delete
  2. saya yang membaca ni pun dah berasap2 rasanya, boleh faham dah keadaan MD tu..ehhh macam2 hal pulak tadika tu ye, kalau cakap awal2 kan dah senang ini dah macam2 hal lagi, moga cepat selesai ya MD.

    ni kalau dekat boleh je saya jadi tempat MD marah2 heheh..cubit2 ke hempuk2 ke tapi jauhkan tak dapatlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau boleh nak cepat tamatkan hal ni. Sebab itu masa datang collect cheque saya malas dah nak argue tentang copy agreement tu sebab saya tak nampak pun ada di situ. Maka kalau saya kemukakan soalan, dah tentu-tentu saya kena tunggu lagi. Malaslah nak turun naik tadika tu.

      Dah lama tahu tak guna cheque ni and tak sangkalah pulak amaun banyak tu pun masih nak guna PD cheque. Kalau diberitahu (manalah tahu mereka tahu sebenarnya saya tak perasan itu PD cheque), tentulah saya tak bodoh nak bank in PD cheque tersebut sebelum tiba masanya!

      Nasib baik jauh. Kalau dekat, nak juga picit-picit hidung tu tau! Geram! Arghhhh!

      Mengucap ajelah senang!

      Delete
  3. Jodoh antara MD dengan tadika tu memang susah nak di putuskan.. Tu yang asyik sangkut. Bertabahlah.. Isghtifar banyak banyak sambil tumbul bantal yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah! Nak berpisah sejak tahun lepas tapi masih tak mahu 'lepaskan' tau! Stress ahkak dibuatnya!

      Ni lepas istigfar pun boleh naik marah, tak tahulah spesies apa dah jadi sekarang ni tau!

      Delete
  4. Uish Sis...i baca pun geram gak ni. They take it so lightly sebab tak kena pada batang hidung dorang. So irresponsible of that tadika sbb tak highlight on the PD. Sabar ye. Pasti ada hikmahNya, insyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya bila nak beri PD cheque, bukan ke patut kena inform si penerima? Saya rasa mereka memang harap saya tak perasan itu PD cheque semasa suruh saya check cek tu!

      Kalau kita terima cheque pun perkara paling penting dah tentulah nak check nama dan amaun yang betulkan. Tarikh tu kalau tak diberitahu PD, memanglah tak peduli pun nak check!

      Delete
  5. Sabar Kak Ton sabar....duit Kak Ton kan berbillion billion dlm bank tu, setakat ratus ratus yg tersekat ni apalah sangat!!....

    Beristighfar banyak banyak....syaitan berguling guling tu seronok tengok Kak Ton panas satu badan tau! So chill and cool bebeh....

    Kalau ikutkan mmg le geram.... penat bergusti mulut sampai ulcer ulcerlah dengan cikgu tadika adik cute tu akhirnya baru dapat cheque, PDlah pulak tu....aduh!...

    Dah jangan nak panas sangat tuh! Kang darah tinggi kang ....jiran sebelah gak yg susah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Berbilion rupiah dan rupee dalam bank, memanglah tak kisah. Tapi sebab kes ni dragged dah lama sangat, of courselah teruja bila tahu dah ada jalan penamatnya! Lagipun, Kak Ton memang super-E sebab itulah dapat cheque tak dan cheque tu nak masuk dalam purse dah dihantarnya ke mesin deposit tau!

      Tengkuk dah sakit dah ni... banyak sangat kes mencabar kesabaran diri nih! Hahaha!

      Delete
  6. Semoga Allah swt berikan penyelesaian pada semua masalah mummy

    Semoga cepat sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah! Kisah PD cheque ni pun dah menuju pengakhirannya. Harapnya semua akan okey ^_^

      Delete
  7. MD, I baca pun I rasa geram! They gave you a run around and then bagi PD cheque pulak. Nampak gaya sangat they are unwilling to pay you back and make it so so susah for you. Haiz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. The amount is not that big. That's why I didn't even think that they will give me a PD check. They can even tell me that day but they didn't. I guess they're afraid to inform me that it's a PD check.

      Delete
  8. Aduhai MD..
    Mmg sakit hati dibuatnya..
    Boleh buat PD cheque pulak tu..

    Semoga boleh cepat2 selesailah masalah ni..
    Dah naik menyampahkan MD..
    CH pun tak suka berurusan yg mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakitkan hati! Dahlah follow-up dari bulan Mei sampai sekarang. Kejap check habis. Kejap owner takda. Tiba-tiba bila dapat check, PD lah pulak!

      Stress sangat tau!

      Delete
  9. Boleh tak nak tumpang rasa geram jugak..
    Yg baca pun rasa hangin satu badan...
    mcm saja nak kenakan kita..

    Walaupun nilainya bukan 4 angka, tapi dua angka pun tetap duit MD...
    Tak patut pihak taska buat mcm tu...
    Geram weyh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tetap juga nak refund ni. Sebab memang sah-sah duit kita, dah memang confirm yang anak kita tak akan attend sports day, tak akan pergi ke konvonya, jadi kenapa tak boleh dapat balik duitkan?

      Geramnya saya bila dapat tau ianya PD check!

      Delete
  10. Yang baca ni pun rasa naik angin sama. Huhu. Dah lah lama kena follow up dengan dia orang lepas tu boleh pulak bagi PD cheque. Pelik jugak kenapa tak cakap je directly tu PD cheque. Dah jadi banyak kerja pulak nak kena buat.

    Sabar eh kak, moga dipermudahkan semua urusan lepas ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita selalunya bila dapat cek, akan teliti bahagian nama dan amaun cek tu. Jaranglah nak tengok tarikh kecuali diberitahu yang ianya cek tertunda. Barulah terus mata tengok tarikh tertunda tu bilakan.

      Ini kes takut nak berterus-teranglah lepas tu salahkan semula pada kita sebab mereka dah suruh periksa sebelum terima cek tu. Kalau masa suruh periksa cek tu mereka kata ianya cek tertunda, kan senang kerja dua belah pihak!

      Delete
  11. Sabo MD yea, Kang marah2 camtu naik darah lagi susah, silap2 masuk spital dah double susah.

    Harapnya lepas ni boleh selesai dengan baik yea. Pengajaranlah tu supaya bila disuruh check kena check betul2, jgn check nama dan amount je, kalo ada benda yg mengkompiuskan bole terus tya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari Isnin lalu dah bank in semula cek ni. Harapnya clearlah sampai esok. Jangan ada masalah lain pulak yang timbul. Tak sanggup dah nak main tarik tali dengan tadika ni. Nak tutup buku cepat-cepat!

      Delete
  12. Mama yg baca panjang lebar sampai habis no pun Rasa bwrangin especially masa check postdated tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angin satu badan dibuatnya bila jadi macam ni. Kerja yang mudah jadi susah. Kalau tidak, senang aje bank in cek tu kat mesin deposit lepas tu goyang kaki tunggu cek clear. Ni tak pasal-pasal kena buang masa skip lunch semata nak pergi kaunter bank in semula cek ni!

      Delete
  13. Memang angin lah kalau dah begitu gayanya...Banyak pulak madah berhelah tadika tu ya.Nasib baik adek cute takde adek lagi,kalau tidak tentunya MD dah serik hantar ke tadika.
    Ok MD tenangkan hati dulu ...insyaallah akan dipermudahkan urusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahu tak anginnya, kak. Lagilah pulak minggu lepas memang angin puspus saya bertiup kencang mengalahkan taufan Hota, taufan Harvey semua tu!

      Harapnya cheque tu clearlah hendaknya esok ^_^

      Delete
  14. kalau kena kat saya pun saya geram juga. semoga dipermudahkan md

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahunya tak geram, Raihanah. Penat dah nak deal dengan tadika ni.

      Delete
  15. hi...singgah sini..first time singgah..baca penuh teliti..tapi cuba mrmahami story sebelum ni..yup..pd chq selalunya mungkin owner nak viver cash flow...maknanya the account holder mesti nak make sure surplus im avcount baru bagi payment..hehe...this tadika maybe running out of cash

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah, Irda. Pelik jugalah kalau tadika ni running out of cash. Bukan banyak pun jumlahnya. Memang tak sangka mereka nak beri PD cheque. Kalau gitu, kenapa tak issue aje cheque bila duit berkepok dalam akaun tu. Senanglah sikit kerja kita nih!

      Delete
  16. rasa macam baru lepas lari 4x100 baca entri MD ni. awat lagu tu eh? lambat, menyusahkan, tak settle2 plak tu. mungkin kena tarik napas pepanjaaaaaaang dulu, pastu baru plan balik apa nk buat. fuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tarik nafas panjang pun masih rasa nak marah lagi. Hahaha!

      Harapnya selesailah lepas ni. Malas dah nak perpanjangkan cerita macam ni. Letihlah kalau nak minta refund ni!

      Delete
  17. Ishhhh akak pulop rasa panas hati.. awat jadi gini MD? Tak patut, tak patut...

    Bersabar ya, di usia kita ni, kena byk bertenang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Tak akanlah amaun banyak tu pun nak bagi PD cheque. Melampaulah. Kalau saya minta refund ribu-riban tu, fahamlah. Tapi masih tak betul lagi kerana mereka tak nak inform pun kat saya yang itu adalah PD cheque. Manalah kita ni tengok tarikh cek selalunya kecuali kalau dah diberitahu awal-awal lagi yang itu cek tertundakan...

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...