Friday, February 27, 2015

Bon Voyage, Abang Afiq!

Salam kawan-kawan!

Lamanya tak menulis. Tepu idea terperap dalam kepala. Kalau lama lagi dibiarkan blog ni, memang habislah I menulis entri setiap sejam satu pulak! Buat aniaya orang yang membaca aje. Tapi takpa juga, sekarang ni cuaca panas tak menentu. Boleh je sediakan 2,3 jug fresh orange dengan cheese cake kat sebelah komputer sambil membaca entri I yang panjang ni kan...

Don't ask me what went wrong or why I went missing for many days, because I malas nak explain. Nanti jadi lagi panjang entri ni. I want to dedicate this entry for my beloved nephew, my eldest sister's second son.

Seperti yang diberitahu sebelum ni, my nephew ni akan mula bertugas di Kuwait. Penerbangannya pada 22hb Februari yang lalu. Ya, cerita dah basi. Dah selamat sampai pun my nephew ni di sana. Dah mula bekerja pun.... I aje yang tak sempat nak up entri on time. Sepatutnya entri ni keluar pada hari Isnin yang lalu!

My nephew dapat tahu yang dia akan ditugaskan di Kuwait for three years sejak bulan November tahun lepas. Sejak itu persediaan pun mula dibuat oleh my sister. If I'm not mistaken, in December, he did ask me whether dia boleh 'pinjam' my superheroes untuk bermalam bersama. Seminggu sebelum terbang ya dia nak tidur bersama Bubbly Abang dan Adik Cute. Both my nephews, anak kepada my eldest sister ni memang rapat sangat dengan my superheroes termasuklah girlfriend masing-masing!

I pulak jadi tak keruan kerana tak pernah semalam pun I tidur tanpa anak-anak disisi kecuali si Bubbly Abang yang merasa tidur 2 hari dengan MakNgahnya semasa I bersalinkan Adik Cute. Nak beri kebenaran susah, tak diberi kebenaran pun tak sampai hati pulak... Lagipun both my superheroes excited nak tidur dengan Abang Afiq kesayangan mereka. Masa tu I takdalah terus kata ya!

Kebetulan CNY yang lalu si Bubbly Abang dapat cuti seminggu. I pun punyalah plan dan beria mengushar bilik hotel kat Penang. Itinerary pun dah siap sedia. Tetiba kami diberitahu yang flight pada hari Ahad, pertengahan cuti CNY yang lalu. 

Tak sampai hati pulak I nak berjimba satu family sedangkan my sister tentu tengah bersedih dalam hati kerana akan berpisah dan tinggal berjauhan buat kali pertama. Many of my adik beradik pun datang bertandang ke rumah mereka. Nanti kalau I takda, rasa macam tak berapa syok pulak. Lagipun yang buat I batalkan perancangan tentulah kerana hajat my nephew yang nak tidur bermalam dengan my superheroes.

Why he is so special? Kerana... inilah ceritanya ....

I tinggal dengan my eldest sister sejak umur 19 tahun lagi. Kan I keluar dari hostel dan beria-ia beritahu my abah yang I nak travel hari-hari dari KL ke Bangi masa belajar di universiti dulu. Makanya, sejak dari kecillah I dah rapat dengan both my nephews ni. 

Masa umurnya 11 tahun, I lah yang hantar dia ke sekolah kerana laluan kami sehala. Masa dia di sekolah menengah, I jugalah yang ambil dia balik sekolah. Masa tu habis aje kerja, 4.30 petang dah terpacak depan sekolah my nephew ni. Cumanya masa tu tak pandai lenjan kat JJ. Duduklah dalam kereta baca novel. Internet maknek pun tak glamour masa tu ya. No twitter, FB, instagram, telegram, poslaju bagai *_*

Disebabkan dia pengawas sekolah ketika di sekolah menengah, I selalu je membebel dalam kereta (Kak Ton memang sejak muda suka membebel rupanya...) dok komplen kenapa dia suka sangat keluar last sekali. Lepas tu bukan main lagi jalan penuh gaya nak menuju ke kereta sampaikan I selalu je tekan hon sambil lambai suruh dia cepat sikit. Hahaha...memang sadis bila diingat-ingat kembali kenangan silam macam ni tau!

Pendekkan cerita, macam mana I menghantar Abang ke sekolah di sesi pagi tahun ni mahupun rutin mengambilnya di sekolah semasa Abang di sesi petang, sama aje bertahun dulu. Kira macam dejavulah ya. Kalau dulu, hantar anak saudara tapi kini hantar anak sendiri!

Sebab itulah I have a close relationship with both my nephews. Kalau dulu I melayan mereka berdua, kini mereka berdua pulak melayan my superheroes. Kira I ni dah macam 'kakak sulung' instead of mak saudara glamlah ya. Huhuhu....

Kisah paling lucu dengan my nephew ni tentulah yang ini - Suatu hari, I nak taking nap. I suruhlah my nephew  sikatkan rambut I yang panjang mengurai sambil I baring santai. Bestkan kalau orang sikat-sikat rambut sampai kita terlelap. 

Masa tu, dia baru berumur 8-9 tahun, macam Bubbly Abanglah. Sikat yang digunakan pulak yang jenis brush bulat tu... Tiba-tiba dalam pada nak terlelap, I tengok dia senyap je. I pun tanya kenapa. Katanya takda apa-apa. 

You all tahu apa berlaku?

Dia sudah syok pusing-pusingkan sikat tu gulung rambut I sampai kusut. Rambut dah berpintal pada sikat. Dia jadi takut. Itu yang dia senyap seribu bahasa. I ni pun bila tengok lain macam aje budak ni, teruslah bangun. Tengok-tengok sikat terjuntai pada rambut yang berpintal-pintal. I lari ke bilik. Cuba-cuba nak tarik sikat pun tak boleh. Bila I dah panik apalagi, I ambil gunting terus 'zass' my rambut. Jadilah rambut I macam apa dah!

Terus kena pergi salon sambil tutup muka dengan suratkhabar nak kasi trim rambut. Sampai kena  tanyalah samada I gunting rambut sendiri! Nampak sangat senget-bengetnya masa I 'zass' tu kan....

Back to cerita asal, seminggu sebelum terbang ke Kuwait, my nephew dah bercuti untuk membuat persediaan akhir dan juga meluangkan masa dengan keluarga. Memang ramai kawan my nephew ni. Setiap malam ada farewell party dari rakan sekolah rendah, rakan sekolah agama, rakan sekolah menengah, rakan bekas tempat kerja dan entah apa-apa lagi!

Kami sempat juga keluar makan bersama beramai-ramai di Restoran Sumkhuvit. Lepas tu kami keluar lagi lepak main bowling. Selalunya memang dia yang mengajak main bowling, bila dia dah takda ni, aktiviti bowling pun terpaksa dilupakan ajelah ... 

Last aktiviti bersama adalah makan-makan 'hidangan raya' (nasi impit, rendang ayam, lodeh dan sambal kacang) di rumah my sister khas dibuat untuk anak lelakinya.... Dengar kata, my sister dan nephew bergilir-gilir menangis malam tanpa masing-masing mengetahuinya. Yang mak of course sedih nak berpisah dengan anak buat kali pertama. Yang anak of courselah sama juga kekdahnya walaupun kalau ada rumah, tak ingat rumah my nephew ni. Kerja 'memfutsal' jerk kat luar rumah!

Sejak cuti CNY, both my superheroes bermalam di rumah my sister. Masing-masing nak tidur dengan Abang Afiq. Bangun pagi tengok Abang Afiq kena 'tindih' dengan kaki superheroes *_* Itu ceritanya.... 

Hari my nephew berlepas, rombongan Cik Kiah, Cik Jah, Mak Jemah, Kak Timah semuanya ke KLIA. Yalah, perginya seorang tapi yang menghantarnya bukan main ramai ahli. Bukan apa, itu tandanya kita sekeluarga sangat rapat antara satu sama lain. Bukan setakat my big family, kawan-kawan pejabat, kawan karib di sekolah bahkan bakal makpak makcikpakcik mentua semua pun ada! Manalah tak banjir KLIA hari tu.

Berposinglah kami sepuas-puas hati. Satu keluarga demi satu keluarga ambil tempat nak posing dengan my nephew ni. My superheroes tak payah ceritalah. Memang dok melekat je. Pakai baju pun hasil belian my nephew juga (dalam gambar mereka tak pakai hoodie pun) walaupun I kata panas nak pakai macam tu dalam panas terik!





Pagi tu pun Bubbly Abang siap buat request minta Abang Afiqnya cancelkan aje flight pergi Kuwait. Boleh gitu.... Terbanglah duit tiket dah member naik business class lagi tu....

Kak Ton tak emosi ke?

Mahu Kak Ton tak rasa syahdu.... Sedih pulak bila tengok my nephew peluk cium maknya berkali-kali. Masa salam dengan I pun dia ada pesan tolong tengok-tengokkan maknya yang  tinggal sendirian bersama anak lelaki sulung (si abang) sekarang ni.... Mahu Kak Ton tak keluar air matalahkan... Kak Ton kan hati tisu gitu....

My superheroes dan cousins yang lain mengejar Abang Afiq yang nak berlepas sampai ke Anjung Tinjau. Terjerit-jerit mereka dari gelas kaca kat Abang Afiq di bawah tu. Kalau boleh, of course nak hantar sampai pintu kapal terbanglah. Nasib baik tak boleh....

Penerbangannya yang panjang transit di Dubai selama 7 jam sebelum meneruskan perjalanan ke Kuwait. Makanya enjoy sakanlah my nephew ni naik business class dengan MH dan juga Emirates. Dek kerana sedih terharu, sampai tak lalu nak makan dalam kapal terbang katanya. La ni dah seronok di negara oranglah tu. Hari-hari update FB untuk keluarga dan rakan-rakan mencemburui di tanahair *_*

2 atau 3 hari lepas ada juga dia berbual dengan my superheroes. Kata girlfriendnya yang ada sama dia hiba sekejap bila dapat bercakap dengan Adik Cute. Oh, si kecil  tu memang menjadi cousin kesayangan mereka! Kalau dulu Bubbly Abang sekarang ni memang turn Adik Cute. Sampaikan my nephew tinggalkan baju yang dipakainya takut-takut kalau Adik Cute demam merinduinya. Petua orang dulu-dululah kan...

Kalau tanya pada Adik Cute mana Abang Afiq kesayangannya, jawabnya -Abang Afiq work!
 
Manalah  tak sedih, bila Abang Afiq balik nanti, Adik Cute dah masuk sekolah dan Bubbly Abang pun dah 12 tahun. Bila tamat berkhidmat di Kuwait, kena transfer ke negara lain pulak! But then, I dengar cerita my sister, anak lelaki sulung dan girlfriendnya dah plan nak sambut half puasa dan half raya di Kuwait tahun ni. Maklumlah my nephew kalau nak balik bercuti pun mungkin tahun depan (nak kahwinlah tu....) 

Oh, kesian tengok my superheroes sekarang ni! No more muka Abang Afiq menjenguk bila balik kerja. No more dibawa jalan-jalan oleh Abang Afiq dan girlfriend. No more tukang beli games for PSP, PS2 dan tolong godam game XBox si nephew sulung tu.... No more... oh banyak lagi.... tetiba pulak I yang sedih....

Semoga my nephew terus cemerlang dalam kerjaya dan hidupnya pada masa mendatang. Semoga tali perhubungan yang rapat between him and my superheroes akan terus berkekalan walaupun setelah berjauhan, setelah my superheroes besar-besar tak syok nak buat main buli-buli dan hanya dapat berjumpa setahun sekali.

Barang-barang nak dihantar by cargo akan berlepas next week. Makanya my nephew pesan suruh kirimkan sekali sehelai baju Adik Cute sebab dia rindulah tu.... 

Nak suruh kami terbang melawatnya ke Kuwait?

Oh, laki den punya citizenship tukan, nak ke mana-mana pun kena ada visa waima ke Singapore mahupun ke Thailand. Itu satu hal, ada satu hal lagi mukasurat passportnya yang menyampah I nak cerita! Dah dapat PR nantilah kita tengok macamana ... Tak dapat ke Kuwait, dapat ke Papua New Guinea pun jadilah.... Huhuhu.....














Wednesday, February 18, 2015

Muzium Askar @ Port Dickson

Salam kawan-kawan!

Bersiaran sekali lagi dari Port Dickson tapi ini bukan our latest trip ya ~_^

Memandangkan hari ni lagilah takda mood nak kerja sebab asyik teruja nak bercuti sama, makanya kita buatlah entri yang tertunggak-tunggak lamanya. Eh, lama tau! Makan tahunlah juga, akhir Disember lalu *_*

Biarlah gambar berbicara kali ini ya dah I 'suapkan' dengan cerita tak bergambar dua hari lepas, haruslah penat membaca karangan SPM makbudak yang cerdik ni....

Oh, ya sebelum itu, I nak komen sikit pada sesiapa yang tak percaya bukan diri ini dalam salah satu gambar entri semalam! Susah juga jadi blogger pemalu macam I ni. I kata bukan, orang komen kalau ya pun kata bukan, tak siapa tahu!

Serius, I tak menipu. Itu adalah gambar my niece yang selalu keluar lepak dengan my family. My superheroes sangat rapat dengannya termasuklah both my nephews, anak-anak lelaki my eldest kakak. Percayalah ~_^ Nyanyi lagu CTNurhaliza kang, terkejut pulak dengar kemerduan suara I ni. Dulu-dulu banyak kali juga menang tanpa bertanding karaoke bilik mandi katanya...

Okey, cukup, cukup sudah! Marilah ikut I ke Port Dickson lagi. Imagination mesti wild kalau nak ikut I berjalan-jalan alam maya! Tahun lepaskan I kena sawan muzium makanya I pergi satu lagi muzium yang selalu kita lalu tapi tak pernah singgah kat Port Dickson ni - Muzium Askar.





I know, I know ramai yang dah pernah masuk dan berposing kuak lentang kat sini tapi this was my first time okey. Haruslah masuk blog. Kalau berkali-kali sekalipun, tetap masuk blog juga ~_^

 



Nampak tak kemurungan di muka si Bubbly Abang? Sebenarnya dia tension sebab masa bergambar kat keretapi tu, kami makpaknya dok gelak cara dia panjat naik keretapi. Ala-ala perempuan Melayu terakhir, haruslah terbakar hati dan perasaannya walaupun baru 9 tahun. Sorry ya, Abang! Mommy tak sengaja tergelak. Daddylah yang jahat mulut mengata. Mommy iyakan aje ~_^

Selain daripada itu, Abang dah penat 'modelling' untuk Mommy. Habis semua kenderaan yang ada Mommy suruh posing. Nak suruh Adik tak dapat, Abanglah yang kena. Lepas tu kalau tak ikut kata, Mommy dah sedia dengan senjata tajam@kata-kata yang menusuk ke kalbu. Haruslah dengan muka masam terpaksa merelai segala kehendak Mommy. Dia betul-betul merajuk sebab kepenatan *_*

 

Nampak tak mamat yang pakai t-shirt hitam tu. Dah akhir-akhir explorasi kami kat muzium ni, dia ada merata dengan anak ke, anak saudara, tak tahulah I. I sibuk nak ambil gambar, dia pi dok  lelama tayang badanlah, tayang belakanglah. Rasa nak hempuk je tau tapi yes, I know... itu bukan tempat persendirian. Sesiapa pun boleh nak berada di mana-mana tapi toleransilah sikit. 

Dah nampak orang zoom kamera nak ambil gambar silalah jangan hulur tangan tetiba atau terus masuk mencelah. Nampak sangat pendengki namanya tu. Kalau ya pun nak pegang body helikopter, tunggulah sekejap. Bukan 5 jam I dok bertapa kat situ ambil gambar walaupun I'm not a professional photographer macam DZ, yang boleh kuak lentang anytime asal gambar cantik ~_^ 

Takpalah, I maafkan aje perbuatannya. I nikan pemaaf sejak tahun baru ni *_*


Okeylah, belanja satu lagi pemain bowling negara 2020 yang tak reti duduk diam-diam ni sebagai penutup bicara ~_^


Notabukulima : Selamat menyambut cuti panjang sempena CNY kawan-kawan *_* Pergi mana tu..... 




Alkisah kononnya...

Salam kawan-kawan!

Ini entri autopublishlah ya sebab I tak boleh nak tidur semalam. Kelmarin pun begitu juga. I tertidur pukul 9 malam lepas tu tersedar pukul 3 pagi. Teruslah berjaga sampai pagi....

Nope, takda apa yang I fikirkan mahupun risaukan. Memang kadangkala jadi macam ni. Terlebih pengaruh zombie dalam Walking Dead gamaknya. Tak pun sebab berkawan dengan ketua gangster segala hantu yang ada di alam maya ni ~_^ 

Ni nak cerita sikit....

I ada berita gembira yang tak berapa gembira sebenarnya (untuk diri sendiri je bukan untuk semua). My boss kan dah nak balik Jepun makanya this coming March, a new boss akan sampai; diterbangkan khas dari Beijing, China.

Luruh terus hati I bila mengetahui bos baru nanti bukannya pretty boys ala-ala retis KPop yang-nak-kupeluk-malu-tapi-terpeluk-jua tu. Bukan juga Jepun ganteng seperti bekas boyfriend dalam mimpi si pelakon Yutaka Takenouchi, Takuya Kimura mahupun Hideaki Takizawa ya! 

Yang didatangkan khas dari Beijing ini adalah seorang wanita Jepun, lebih kurang je range umur dengan kak MD ni *ohsedihsayunyahatiku* Selama I bekerja di sini, ini bakal menjadi kali pertama I bekerja untuk seorang bos wanita. Aduhai, entah apalah nasib kalau dia cemburu kerana I lagi comel daripada perempuan Jepun yang ada di pasaran antarabangsa! Silalah percaya (sambil berimaginasi setinggi-tingginya) ~_^

Oh, don't tell me orang Jepun ni rajin! Yes, mereka memang rajin datang kerja. Seawal pagi dah sampai depan pintu besi dan selewat petang baru balik (Eh, betul ke bahasa ni? Lain macam jer bunyi!) Tapi mereka ni cepat mengadaptasikan diri dengan Malaysian working style.

Kalau kat Jepun dapat lunch 30 minit jer lepas tu terkial-kial makan bento kat mana-mana bangku yang ada. Masa lunch tak habis lagi dah sibuk nak balik ke tempat kerja. Tapi kat Malaysia ni, kita bagi 1 jam, dianjakkannya menjadi 1 jam 30 minit. Ahah, I biasalah you dengan mereka ni! Maklumlah mereka kata kat sini susah nak cari tempat makan, kena naik kereta. Jalan kat KL jem teruk. Kat Jepun pergi kerja naik bullet train takda jem. Lewat pun once in a blue moon kalau ada yang tetiba nak bunuh diri dengan terjun ke landasan!

Oh, ada juga kawan I yang dapat bos lagi cepat bercamouflage jadi Malaysian. Orang suruh datang kerja sebelum pukul 8.30 pagi, dia datang pukul 10 pagi. Alasannya LRT 'jem', train terlambat padahal hang pi kerja naik kereta! Tidakkah calon Malaysia Boleh tu namanya?

Teringat masa I mula-mula masuk dulu. Orang Jepun ni kalau senior tak balik, junior pun tercanguklah duduk menunggu. Masa tu I tak tahu. Tepat pukul 4.30 petang je, I terus angkat punggung kirim salam selamat tinggal kat bos semua. My senior masa tu tercengang-cengang, tak tahu nak turut sama atau tidak. Bos tak payah ceritalah, datang pukul 7 pagi balik pukul 7 malamlah. Itupun hanya 3 bulan pertama lepas sampai di Malaysia. Lepas tu pun dah pandai menyesuaikan diri ikut jam kat Malaysia ni ~_^

Bos pun bila first day bekerja, akan terpaku bila tengok semua staff balik on the dot -4.30 petang, tiada cepat mahupun lambat seminit pun ya *_* I dah biasa tengok situasi kena kejutan elektrik hari pertama tu. Selalunya I tolong gelakkan aje bila tengok muka terpegun mereka.  I kan dan senior citizen kat dalam office ni sekarang!

Lama-lama bila dah terbiasa akhirnya I jadi 'jam loceng' penanda waktu balik. Asal 4.30 petang je my senior tanya kat I, 'Err, you don't want to go home?'. I angkat je punggung, reramailah angkat kaki mengekor belakang. "Pekerja contoh' rupanya I ni. Langsung tak tahu *_*

Baru-baru ni I kena 'tahan' dengan my bos. Ada kes belum selesai. Masa I nak balik, dia tengah bercakap di telefon. So I pun bagilah signal tunjuk jam kat tangan, dia boleh senyum kambing kat I. Terus terpaku kaki I di tempat duduk, serba salah nak balik. Itupun lambat 10 minit jerk. So my colleague yang lebih junior pun buat joke,

La...kenapa akak tak cukupkan 15 minit boleh claim....

Hahaha... sajalah tu nak suruh I jadi pekerja contoh lain pulak *_*

Eh, sebenarnya I tak sabar nak bertemu dan bertentang mata dengan bos baru ni!

Paling best sekali dia cuma berbahasa Jepun dan Mandarin je. 

Sama ada I suruh Abang ajar I Mandarin atau kena tanam azam belajar Bahasa Jepun. Tanam azam pun tak boleh dalam sangat, takut tak terkorek, terus lebur azam tersebut ~_^

Nah, I letak gambar my ex(es) boyfriend punya adik tiri punya anak saudara punya kawan rapat punya BFF... (Dik Sal jangan frust tau sebab akak 'rembat' mereka semua sebelum Dik Sal lahir lagi...hahaha) Kalau tak kenal, nasiblah....




Macamanalah akak tak asyik tergolek jatuh tangga masa jatuh cinta kat mereka dulu. Sebab merekalah akak terus 'say yes' nak bekerja dengan company Jepun tau! No other reason gitu ~_^ 

Kalau HD tau ni, spital akak esok pagi kena hempap dengan tangan gergasinya *_*




Tuesday, February 17, 2015

Bowling time!

Salam kawan-kawan!

Alahai sunyi sepi office hari ni! Rasa macam nak  turut serta bercuti sempena CNY je tau! Tak syoklah kalau datang kerja tapi pejabat sunyi-sepi macam ni. Takda feeling nak work hard gitu ~_^

Si Bubbly Abang dah lama merengek nak ajak main bowling. Selalunya kalau main bowling ni, kami pergi bersama-sama dengan my niece and  nephews. Barulah best sikit. I rasa dah lama sungguh kami tak jejak ke tempat bowling ni, sejak Abang berumur 5 tahun dan selepas Adik Cute lahir. Memang tak ada jejak kaki ke sini. Congak-congak dah lebih 4 tahun ya! Memanglah lamakan....


Adik Cute pun teruja sama nak pergi walaupun dia takda pengalaman. Setakat tengok gambar je dah teruja kononnya... Macam pandai main jer padahal tak pernah sampai lagi sejak lahir. Makanya, minggu lepas mereka pun pujuk-pujuk manja sepupu-sepupu kesayangan mereka  tu untuk bermain bowling. I on aje walaupun tak main. Tukang tengok superheroes macam biasa...

Janji Melayu nak pergi pukul 10 pagi. Maklumlah hari cuti tentu ramai orangkan. Tapi biasalah, janji je pandai. Pukul 10 lebih baru keluar rumah. Kena cari 'sarapan' dulu sebab masing-masing lapar. So kita pergilah ke Kayu Nasi Kandar nearby Petronas belakang Ampang Point tu (Nasib baik tak jumpa budak Sal ni, dia pun sibuk skodeng maklumlah 'kawasan Parlimen' dia!)

Mula-mula kami ke Flamingo Hotel, rupanya dah tutup tempat bowling di situ. Tak pasal-pasal parking kereta 5 minit kena bayar RM5 per entry. Padanlah muka! So, kita main bowling kat Ampang Point ajelah (Ampang Point ni pun dah lama kaki I tak jejak lantai kat sini tau ~_^) 



Sebab ada tournament entah apa, kenalah tunggu dalam 15 minit. Tunggu pun tunggulah janji dapat main. Kasihan sungguh superheroes sebab dah lama teringin.... Ini juga first time buat Adik Cute ya!

Kami tak dapat lane yang boleh tutup longkang tu sebab penuhkan, so again takpa. I kata kat my niece, tutup ke tidak longkang tu kita memang dah tahu apa yang akan berlaku bila sampai turn Adik ~_^ Dulu-dulu masa first time bawa si Bubbly Abang pun macam tu juga kekdahnya!









Memang over teruja ya si Adik Cute. Asyiklah melompat kegembiraan setiap kali lepas baling bola. Sementara nak menunggu bola bowling tu nak sampai ke penghujung, kami boleh kuak lentang, posing berpuluh kalilah. Pun bolanya tak sampai-sampai juga. Kalau sampai pun langsung tak jatuh ~_^ Banyak kali juga pekerja kat situ kena tolong alihkan bola yang dah tak mampu nak gerak-gerak sampai ke penghujung dek kerana kelemah-longlaian ya ~_^

Setiap kali juga Adik 'letak' bola kat lane nak bagi guling, dia akan melompat sambil kata, 'Yeah!' Kita semua pun sama-samalah tolong sorak, ' Yeah!' juga sambil gelak....


Kalau masa Bubbly Abang kecil dulu, dia akan hempas bola bowling ke lantai sampai gegak gempita kami semua gelak, takut pulak kena repair lantai tempat bowling ni dikerjakannya ^_^ Bila tiba turn Adik Cute lagi alahai...dibawanya bola bowling ke lane dan letak di lantai elok-elok. Lepas tu, tunjal dengan sebelah tangan je suruh bola bergerak. Manalah tak lama masa menunggu ~_^ 


Abang pula sebab ini aktiviti memanaskan badan selepas 4 tahun tak main bowling, agak slow juga. Asyik mengereng ke longkang aje bola bowlingnya. Setiap kali berlaku, setiap kali itulah mukanya masam sebab tension. Takut kalau 'dikalahkan' oleh Adik Cute dengan score 'kosong'. Hahaha.... Selalunya si Abang ni boleh tahan juga kalau main bowling. Kali ni berdebar-debar dia takut 'kalah' dengan Adik yang first time main *_*

Tengok gambar ajelah ya... I tengah tahap bosan kat pejabat ni, malas nak menulis. Mood cuti dah sampai tapi tak tahu nak pergi mana. Dok rumah diam-diamlah gamaknya!



U for Adik Cute, A for Bubbly Abang and S for kakak sepupu ~_^

P.S. Sila jangan salah sangka. Yang di dalam gambar itu bukan akak MD ya. Kalau Akak MD keluar blog, memang dunia hampir nak kiamat gamaknya ~_^ Hahaha....



 


Monday, February 16, 2015

JJCM Berulang ^_^

Salam kawan-kawan!

Hujung minggu baru ni kami takda apa-apa plan nak berjalan cuma sibuklah mencari tempat makan untuk aktiviti JJCM. Hubbydearie sibuklah dok nak makan tomyam. Mengalahkan orang mengidam je tau. I dulu pun mengidam tak teruk macam ni.

Kebetulan sebelum tu my sister ada datang rumah. Siap bawa artikel suratkhabar lagi. My sister ni pantang nampak artikel tentang restoran sedap, mulalah digunting dan simpan. Dek kerana tau adiknya ni rajin JJCM tempat baru, my sis pun tunjukkanlah pada I beberapa artikel yang dibawanya ~_^ I pun snap alamat restoran dalam artikel tu simpan dalam handphone. Senang nanti kalau nak JJCM.

I bacalah satu restoran ni, nampak macam so tempting jerk nak dicuba. Makanya selepas buat grocery shopping, kami pun meninjaulah tempat ni. Mana tau untung sabut timbul katanya... 


Sampai aje kat depan pintu restoran, bergrill bagai ya. Dan paling best sekali, siap ada papan tanda di atas pintu restoran - 'For Sale' ~_^ 

Oh, kasihannya kami empat beranak! Patah balik rumah dengan perut berkeroncong. Kebetulan dah nak Maghrib, makanya kita balik solat dulu lepas tu baru fikir the next JJCM punya destination untuk mengcover kekeroncongan perut masing-masing!

So malam tu kami 'meracau'lah dalam kereta mencari tempat makan. Senarai yang ada semuanya jauh-jauh belaka. Tengok keadaan jalan yang jem, I pun cadang makan di Kluang Station jelah senang. Lepas makan, boleh balik and terbongkang kekenyangan. Jimat lemak dalam badan nak diproses ~_^

Tetiba dah nak sampai kat Kluang Station @ Tesco Ampang, Hubbydearie beri cadangan untuk ke Ampang Point. Okey, takpa! I turutkan ajelah. I know, I know, HD kepingin tomyam tu ^_^

Masa membelok di Ampang Point, kami ternampak sebuah restoran baru tak-pernah-singgah, 'Kampung Thai'. Asal nampak nama 'Thai' je makin kuat kemaruk tomyam Hubbydearie. Asalnya kita nak ke restoran lain, ulang tayang live dari sana *_*

Maka turutkan ajelah keinginan suami tercinta. Masuk dalam restoran, siap nak pilih tempat duduk lagi. Semua tempat yang kita nak, penuh tak pun ada yang dah reserved. Akhirnya kami diberi satu tempat di luar restoran. Datanglah waitress bawa menu dan sepinggan keropok. Belek-belek menu, hati I dah lain macam. Hubbydearie pun lain macam juga.

I susah hati nak kata taknak makan di situ sebab Hubbydearie macam beria-ia nak cuba. Makanya I diam ajelah... Tetiba Hubbydearie tanya, okey ke nak makan di situ. Si Bubbly Abang pun menyampuk macam tak seronok sebab lepas tengok menu, ayam 'kesayangan'nya takda dalam menu!

Maka kita teruslah beredar tinggalkan restoran. Lantaklah dilihat, dipandang orang atas bawah. Kita buat derk jer ~_^

Makanya kita makan di tempat ini sekali lagi. Kalau kali pertama dulu kita cuba di Sentul tapi kali ni di cawangan Ampang Point. I've been there before, years ago sebelum kahwin. 




Oh, yes! Kita ke Naili's Place sekali lagi tapi berlainan cawangan ya ~_^

Ini pula yang kami order malam tu...

Passion Fruit untuk Hubbydearie dan Rootbeer Float untuk Bubbly Abang. Mommy dan Adik Cute order minuman biasa-biasa aje ^_^

Tomyam ayam dah separuh baru sempat snap gambar. Kami duduk di tengah-tengah restoran, ramai mata yang memandang makanya I jadi penyegan, pemalulah!

This is mine, ada udang ya walaupun katanya nasi goreng kampung! Slow and steady je I makan mengasingkan sayur-sayuran hijau dan kubis tanpa banyak komplen macam Bubbly Abang *_*

Hidangan Hubbydearie takda dalam gambar kerana tak sempat nak snap. Beliau ambil nasi goreng kerabu berserta tomyam ayam yang kami kongsi berempat. Adik Cute dan Bubbly Abang makan nasi putih dengan ayam goreng manakala I pulak ambil nasi goreng kampung.

Kesimpulannya sungguh berbeza dengan yang sebelum ni di Sentul. Kali ni Hubbydearie tak sudah-sudah memuji kesedapan tomyam di sini. Sampai nak datang lagi dan lagi katanya. My nasi goreng kampung pun bukan main berasa pedasnya, memang kena dengan my tekak versi Melayulah ~_^

Kenyang makan, kita pulang ke rumah. Minggu ni memang minggu menternak lemak dan kolesterol dalam badan ~_^





Sunday, February 15, 2015

Restoran Sukhumvit

Salam kawan-kawan!

Mohon maaf terlebih dahulu kerana entri ini memang tiada gambar. I pun tak mahu review restoran ni, maybe next timelah. Kali ni kita bercerita panjang lebar ajelah tentang my journey to this restoran ~_^

Since my sister suka juga JJCM (Bekas geng tegar masa I muda-muda dulu. Lepas I kahwin, kadang-kadang aje my sis turut serta JJCM with us) I pun bukan main lagi 'cucuk jarum' tentang Khadijah's Kitchen yang mana I 'stress' berulangkali perkataan pedas menggila tu. My sister ni suka masakan yang pedas-pedas. Kalau takda cili, bukan pilihannyalah. Western food memang jauh dari tekaknya! Makanya, my sis pun terpengaruh juga. Diajaknya pergi ke Khadijah's Kitchen untuk mencuba.

I pulak yang geleng kepala lepas tu kerana macam baru sangatlah ke situ. Tak thrill pulak rasanya tapi dek kerana keceluparan mulut I yang mempromosi, haruslah tanggung akibatnya ya!

Kebetulan anak lelaki bongsunya akan mula bertugas dan berlepas ke Kuwait next week, maka kita anggaplah ia sebagai makan-makan sekeluarga sebelum berpisah selama 3 tahun *_*

Macam biasa juga, asal masuk je dalam kereta, tiba-tiba plan bertukar. Kami nak pergi dua kereta. Belum bergerak lagi my sis dah telefon, ajak ke Restoran Chengal katanya! Okeylah, kita setuju aje! Chengal pun not bad, pernah pergi baru-baru nikan! Teringat-ingat lagi kat ikan siakap tiga rasa *_*

Sampai di sana terlalu awal pulak. Lagi satu jam setengah baru nak mula beroperasi. Takkanlah kita nak dok lepak dalam kereta tepi jalan sampai restoran beroperasi. Makanya kita ubah rancangan lagi. Okeylah, ke Khadijah's Kitchen jerk...

Tetiba tak sampai 5 minit bergerak, eh ubah lagi plan! Akhirnya kami ke Restoran Sumkhuvit di Kg Bahru. Ingatkan cerita I nak ke Rosdet Tomyam tapi dua kali tak berjaya. Kali ini I tak terfikir pun pasal Rosdet Tomyam sebaliknya kita ikut je plan anak saudara ke Sumkhuvit ni.

Minta maaf dululah ya ~_^ Cerita dah panjang tapi gambar takda ketika makan di restoran ni. I tetiba jadi pemalu, kewanitaan Melayu terakhir datang bertamu. Makanya no gambar-gambarlah. Kita khusyuk makan ajelah ~_^ 

Next time, kalau I ulang pergi JJCM di sini empat beranak, I ambil gambar puas-puas siap kuak lentang depan restoran ya! Tapi tak janjilah bila, sebab kenyang sungguh makan di sini sampai tak rasa nak ulang balik dalam masa terdekat ni. Mereka order macam-macam tapi yang datang semua perut kecil je nak sumbat. Masing-masing mengalah sebelum berjuang menghabiskan makanan. I juga yang kena telan kolesterol segala seafood. Sayang ooii...

Hubbydearie tak makan seafood. Begitu juga si Bubbly Abang dan Adik Cute. Hubbydearie dok belasah kuah tomyam sampai licin seperiuk dan segala tulang temulang ikan siakap masak tiga rasa dan stim manakala si Abang dengan ayamnya tak sudah-sudah. Adik Cute sibuk dengan kucing kat kaki sampai tak selera nak makan nasi 4,5 sudu! Last-last main tab lagi kenyang!

Geng sekapal I, my niece pun slow nak menternak kolesterol seafood yang ada kerana tetiba jerk dia alergi bagai. My sister nampak macam tak berselera jerk dek kerana beliau tak nampak kepedasan yang memijar dalam pinggan hidangan ~_^ Dibantai makan nasi putih, sambal belacan dan timun jerk. Apa keskan...

My another nephew pulak tak makan ikan and the other one bukan main alahai, order sotong tepung sampai dua pinggan lepas tu dia makan dua ketul jerk! Setiap pinggan ada dalam 5,6 ketul. I tolong licin balance sepinggan manakala another pinggan kita tapau masuk peti sejuk rumah I ~_^ 

Ikutkan my taste, boleh tahanlah makanan di sini tapi alas... I malu nak snap photo sebab my niece tu tahu auntynya ada blog. Mesti kena tease memanjang kalau I asyik snap photo, malulah pulak nanti I nak 'melantak' dan merah padam muka kena ajuk ~_^

Borak-borak famili sekejap sebab lepas ni memang akan 'merindui' my nephew yang satu nilah. Sejak I umur 19 tahun I duduk with my sister ni dan sejak itulah I rapat dengan both my nephews aka anak-anak lelaki my eldest sister.  Lepas ni kenalah tunggu dia pulang ke Malaysia after three years. 

Selesai semua kita pulang ke rumah masing-masing. Kebatangan rasanya sambil makan, sambil borak. Melantak hebatlah sampai lupa nak kira kolesterol. Hahaha... macamlah selalu keluar makan kita dok mengira kolesterolkan...

Eh, ini sebenarnya kejadian pada hari Sabtu. My small family and I dah mula JJCM sejak Jumaat malam lagi ya. Sebab ada gambar, itu cerita kena keluar kemudianlah *_*

Friday, February 13, 2015

Adik Cute, hero filem Tamil yang separa Uzbek *_*

Salam kawan-kawan!

Peninglah fikir nak ke mana CNY ni nanti. Bubbly Abang dapat cuti seminggu. Jari-jemari I pun dah gatal nak buat booking tapinya ada urusan keluarga di tengah-tengah minggu cuti tu. Kalau nak jenjalan jauh sikit keluar KL ni, sehari dua manalah best.... 

Plan dah ada, empat penjuru semua dah ada lokasinya cuma masalahnya entah boleh pergi ataupun tidak. Lagipun jalanraya masa cuti CNY ni sungguhlah 'menggugat kesabaran' rasanya. Tak sanggup nak berjam-jam duduk dalam kereta. Paling senang, yang tak perlukan reservation untuk penginapan dan makan-makan of courselah balik kampung, rumah my second sister ^_^

Okeylah, lupakan dulu kegusaran sebab tak dapat nak ke mana-mana cuti CNY nanti. Ada je 'tempat lepak' yang muncul dalam kepala last minute... Bab JJCM pun boleh juga. Banyak restoran boleh terjah, makanya banyaklah entri berderet untuk dipublish, dengan syarat rajinkan diri nak watermark gambar diambil ~_^

Ini nak bercerita tentang si 'anak bongsu' (auw, macam ramai anak padahal dua jer...) Lama dah tak berkongsi keletah si Adik Cute, kan. You all tak merinduinya tapi I rindu nak borak-borak sharing is caring dalam blog, buat tatapan selepas Alzheimer nanti (nak sangat ni agaknya, asyik dok cakap benda sama jerk!)



Bulan ini, Adik Cute dah berusia 3 tahun 3 bulan ya. Muda lagi rupanya my superheroes cilik ni. Sejak masuk tahun baru, kalau ada yang bertanya umurnya laju je I menjawab, '4 tahun!' Bagus juga kalau anak masih kecil, lama lagi dia nak 'bergantung hidup' pada MommyDaddynya. Itu yang buat I senyum lebar. Kalau anak-anak dah besar, buat hal sendiri selalunya. Ibubapa pandai-pandailah nak merawat kesunyian di hati. Okey, I ada blog. Nanti-nanti boleh ulangkaji blog, mengimbau kisah silam bersama superheroes. Selamat ~_^

Walaupun Adik Cute belum bersekolah, I dah mengalami masalah 'dalaman' jiwa raga yang maha hebat. Kalau dia tak buat I ketawa, of course akan buat hati I ni sedih! Pandai bersenda-gurau dan 'mengenakan' orang si kecil ni!

Semalam dia sibuk nak mandi sama dengan si Bubbly Abang. Tahulah kalau dua-dua dah masuk bilik air. Selagi tak jerit keluar, selagi tu mereka main air. Hiruk-pikuk suara mereka berdua, terjerit terpekik kadangkala nyanyi. Macam biasa, kesemua superheroes dalam rumah kalau nak mandi, masuk bilik air terus. Kalau 'bibik' terlupa gantung towel masing-masing, memang tidaklah mereka kisah. Tau-tau je ada suara menjerit dari dalam bilik air minta towel. Berlarilah 'bibik' ambilkan  towel. Tak kira yang kecil mahupun yang 'besar panjang' tu ya!

Masa I ambilkan towel, terdengar suara Adik dalam bilik air....

Eh, jangan cakap bodoh! Nanti Mommy marahlah! Eh, sorry, sorry! Tercakap pulak!

Sambil giggle bukan main....

I pun jerit dari luar nak bagi towel, si Adik pun keluar...

Mommy, Adik dah siap mandi! 

Yalah dah siap mandi dengan badan tak basah, rambut pun kering jerk kena titis-titis air padahal dah dekat setengah jam dalam bilik air! Kenalah masuk balik. Kalau Mommy tak mandikan si kecil ni, memang ginilah gaya lepas mandinya!

Lepas mandi memang tak mahu kita towelkan dia... Dia nak ambil sendiri towel. Terkial-kial melompat nak capai towel. Lepas tu nak 'belit' sendiri towel keliling badan sebab 'malulah orang nampak....' ~_^

Ada suatu hari tu I gantung beg Ikea di ampaian. Dia nampak lalu ditanyanya...

Mommy, ni apa?

Ikea bag ler....

Mana Mommy tau?

Hai, Mommykan pandai baca!

Oh, macam tu.... (sambil berlalu sambil menjeling tersenyum sinis kat Mommynya ni, cair hati okey!)

Sebelah malam, kalau I mengajar Bubbly Abang, dia pun menyibuklah ambil 'beg sekolah'. Dalam beg sekolahnya bukan ada buku pun, penuh dengan lego jerk. Bila Abang belajar, dia pun sibuk keluarkan buku lukisan nak belajar sama. Bila Abang baca buku cerita depan Mommy, dia pun sibuk suruh Mommy bacakan buku cerita untuk dia pulak! 

Setiap malam, I masih lagi kemaskan buku sekolah Abang. Dia dah boleh buat sendiri tapi knowing me nikan, tak percayakan kebolehan anak. So, I check time table dan kemas buku sekolahnya. Datanglah nanti si kecil ni dengan 'beg sekolah' suruh I buat perkara yang sama. Pandai tu kadang-kadang dia beritahu I,

Mommy, teacher suruh bawa buku, color baru tapi masalahnya takda kedai jual color baru! Macamana ni?

Cakaplah kat teacher, color baru takda. Guna color lama!

Alaaa... tak bestlah macam tu! 
 
Dik, esok pukul berapa nak bangun?

Kenalah tidur awal. Besok nak bangun pagi pi school!

Nanti Mommy hantar pi school, Adik jangan nangis tau. Mix around with friends, okey!

Mestilah! Adik tak nangis pi school!
 
Siap kemas 'beg sekolah'nya, Adik suruh letak beg tu depan beg sekolah Abangnya, senang nak ambil esok pagi nak pi school lepas tu terus nak  tidur katanya. Padahal setiap pagi terbongkang lagi tidur masa  I dan Bubbly Abang keluar rumah!

Tapi yang paling kelakar in my life as his mother, 'insiden' terbaru ni lah....

Suatu malam Abang sibuk buat kerjarumah dan  I pun bagilah sepenuh kosentrasi pada Abang. Adik pun datang bawa buku kononnya nak suruh Mommy ajar. I pun suruh dia keluar tengok TV. Terus merajuk okey. Campak 'buku latihan' atas lantai dan berlari keluar sambil menangis. Melambak-lambak air mata kalau Adik ni buat 'drama'. 

I pun keluarlah nak pujuk. Oh, tak sayang Mommy katanya! Terus lari nak dapatkan Daddy. I pun pujuk lagi panggil-panggil sayang, suruh datang pada I. Oh, melawan! Tak mahu sayang Mommy. Tak mahu dekat Mommy. Paling best dia kata dalam esakan tangisan rintihan bagai (macam kena dera okey),

Tak mahu Mommy! Nak Mommy 'yellow'! (Adakalanya bila dia merajuk dia akan kata nak Mommy lainlah, nak Mommy gewin(green)lah, yellowlah...gitulah...)

So, I pun pura-pura merajuk nak lari dari rumah! (dengan Adik Cute ni tak 'jalan'lah taktik lari pi batu belah batu bertangkup, tak macam dengan Abang, memang haru jiwanya kalau I merajuk...) I ambil kunci kereta dan buka pintu depan. I suruh Abang tutup pintu kononnya ya, ya, oh je Mommy nak lari. Siap Abang tanya pulak tu,

Mommy, ni T-I-P-U ke atau betul-betul?

Eksyen jelah, Abang! Tutup pintu cepat!

I pun mengendap belakang tingkap. Wah, bukan main kuat si Adik 'merintih'. Dengar Abang menasihati si Adik...

Itulah, kan Mommy dah lari! Siapa suruh Adik nak Mommy yellow?

Adik nak Mommy! Adik taknak Mommy yellow! Mommy tak sayang Adik.... (merintih-merintih gitu....)

Pergilah pujuk Mommy. Say sorry to Mommy!

Mommy tak sayang Adik!

I pun pura-puralah masuk. Bila nampak I, masih teragak lagi tu nak peluk Mommynya! Memang keras hati betul si kecil ni, tak macam si abang. I pun pujuklah.... banyak kali pujuk, barulah nak peluk Mommy. Melimpah ruah air mata okey!

Lepas tu yang paling tak tahan. Dalam esakan tangisnya dengan airmata melambak-lambak membasahi pipi, Adik kata...

Mommy, ambilkan tisu!

I pun bangun ambil tisu dan bagi dua helai padanya.

Si Adik teruslah lap hingus kat hidung okey! Lepas tu tengok muka kat cermin,

Eh, ada lagi!


Ambil satu lagi  tisu dan lap hidungnya.

Itulah, siapa suruh nangis melambak air mata? Kan dah berhingus!

Mommy....

Apa lagi?

Tolong buangkan  tisu!

Oh, alah.... budak ni! Drama king betul ler! Hero Tamil hilang girlfriend pun tak macam ni tau!

Rugi betul I tak snap drama banyak babak malam tu ~_^

 
 
 





 

 





Thursday, February 12, 2015

Kisah Bubbly Abang dan dentist

Salam kawan-kawan!

Kalau takda entri dan I menyepi seribu-bahasa, itu maknanya memang cutilah....

Eh, tak perasan ke? Ohhh... takpa, takpa! I know I' m not famous amos *_*

Lets sambung story mory lalaland....

Hari Sabtu yang lalu, I bawa si Bubbly Abang berjumpa dentist. Asyik mengadu sakit gigi. Dah beberapa batang juga gigi susunya tercabut sendiri, berganti gigi kekal. Nak buat appointment untuk jumpa dentist ni punyalah susah. I set the appointment in middle December last year, minggu pertama bulan Februari barulah dapat jumpa dengan dentist. Sementara itu, Abang kenalah tahan kesakitan sana-sini. 

Our appointment pukul 9.30 pagi. Makanya hari Sabtu tu terpaksalah I start my day lebih awal daripada selalu. Seorang-seorang I kejutkan bangun. Bersiap bagai, kami pun pergilah dihantar Hubbydearie.

Tanya juga pada Abang sama ada dia berasa takut. Ini bukan kali pertama baginya. Kat sekolah pun ada jugakan check gigi bagai ni. Abang kata dia cuma 'seram' sikit jer...

Dia tanyalah kalau gigi  dah nak tercabut sangat macam mana doktor nak buat? I ni pulak memang takda pengalaman bawa anak pergi cabut gigi kat dentist. Biasanya gigi si Abang ni tertanggal sendiri sebab dah longgar sangat. So, kalaulah hari itu kena cabut gigi, kira first time pengalaman untuk Mommy jugalah...

I pun punyalah bercerita sampai tersasul-sasul sebab excited berborak. Tetiba I tengok muka Abang dah sugul. Kejap lagi tengok airmata dah bergenang....

Eh, kenapa ni? Abang takut ke?

Taklah takut tapi.....

Tak tahulah apa tapinya tapi memang bergenang sungguh air mata *_*

Tak lama lepas tu namanya dipanggil. Kita pun masuklah tiga beranak. Ya, Adik Cute memanglah ada menemani kami. Bukan teman sebenarnya, kalau I turun kereta dengan Bubbly Abang, mana mungkin dia nak tinggal. Mahu meraung tahap Ultraman tak berjaya-jaya bunuh monster walaupun segala pancaran api dah ditembak!





Saat disuruh duduk atas kerusi dan dipakaikan spek mata kuning (alahai, I segan nak snap gambar dalam ni sebab first time I jumpa dentist ni....) teruslah menitis airmata!

Bila doktor datang, beliau pun tanya...

Kenapa nangis? Doktor belum buat apa-apa lagi!

Jangan buang air matalah, Bang...rugi nanti kalau tak sakit mana! (sampuk Mommy pulak...)

Lepas dibelek-belek, doktor kata takda apa pun yang perlu dibuat mahupun dicabut. Semua elok cumanya menurut kata doktor, banyak gigi susunya yang dah goyang, tinggal tunggu masa nak tercabut. Maybe dalam sebulan dua tu, tanggallah!

Doktor pun beri ubat tahan sakit bila I beritahu yang Abang selalu mengadu sakit gigi lepas makan. Kata doktor itu disebabkan gigi kekalnya dah mula menolak gigi susu yang ada. Lepas tu, Abang pun dibenarkan keluar dari bilik rawatan.

Aduhai...kan betul cakap Mommy! Sia-sia je airmata bergenang tanpa sebab. Setakat seram dah keluar airmata aduhai anak bujang ni!

Keluar dari bilik rawatan dan sementara menunggu ubat, kami pun berborak. I pun teased Abang dek kerana mudah benar air mata jatuh. Bak kata doktor ' Badan besar tapi takut!' Guling-guling I dan Adik gelakkan Abang. Of courselah Abang dah termalu, tersipu-sipu duduk senyum simpul. Itulah siapa suruh siap-siap menangis dulu? Babak sedih belum bermula punlah, Abang!

Si Adik Cute lagi bagus! Membebel-bebel komplen pasal si Abang yang takut....

Apalah Abang ni! Itu pun takut! Cabut ajelah!

Sambil menggayakan tangan dah macam hero filem Tamil jerk I tengok!

Bercakap memang terrorlah si kecil ni tapi cubalah kalau dia yang kena, seluruh bangunan yang ada tu boleh dengar jeritan batinnya  tau ~_^

Dek kerana Abang tak kena cabut gigi, makanya kita sambung jenjalan window shopping. Eh, my superheroes especially si Abang ni sekarang dah pandai, asal hujung minggu je tanya,

Mommy, kita tak pergi shopping mall ke?

Kenapa?

Abang sukalah jalan-jalan window shopping!

Arghh, sudah! My mistake! Definitely my mistake! So kalau dah besar, Abang suka shopping barang-barang, Mommy kena tabahkan hati tak boleh nak komplen! Keturun perangai tu namanya ~_^





Lada

Salam kawan-kawan! Nampak tak moodnya ke mana? Pilih tajuk pun bukan main senang cerita 😊 Tapi, jangan bimbang! I bukannya nak men...