Friday, October 31, 2014

Carca membebel ....

Salam Jumaat kawan-kawan!

Seperti tajuk yang tertera di  atas, memang jelas dan nyata I tak tahu nak cerita apa makanya I akan membebel kesemua penjurulah nampaknya ^_^

Semalam, I  teringatlah yang ada frozen begedil tak habis buat lagi dalam peti sejuk. Mood nak memasak sangatlah zero semalam ya (biasanya pun zero jugak sebenarnya...) Maka I dengan berat hati ke dapur tengok apa yang boleh dimasak.

Bila nampak my frozen begedil, teringat pulak kat seseorang. Makanya I pun buatlah itu frozen begedil dengan sepenuh jiwa raga hasad dengki, dengan hajat nak tayang dalam blog juga (Ceh, buat malu kaum kerabat je! Orang tayang resepi enak-enak, kita nak tayang begedil je. Nafsu eksyen punya pasallah ni...)

I nikan kalau tak pedas, memang tak leh masuk mulut. So, I jirus je white pepper tanpa ambil pot. It's okey, superheroes tak suka begedil. MommyDaddy je yang selalu wallop. Sekarang ni Daddy diet no carb, no sugar, no minyak makanya memang Mommylah yang kena langsaikan juadah kalau tak habis. Huhuhu.... 

Superheroes dah selamat menikmati nasi putih, sup daging dan ayam goreng. Maka mereka tak peduli apa Mommy nak masak selepas itu sebab perut sudah kenyang...

Dalam pada tiada nafsu nak memasak, banyak juga begedil yang terhasil. Besar-besar I buat sebab nak  cepat habis. Kalau jual tu, mahu RM1.50 satu ^_~ Sambil menggoreng, sambil kunyah masuk mulut. Lepas dua ketul begedil kutelan, rasa kenyang pulak. Namun haruslah diteruskan aktiviti menggoreng begedil, takkan nak berhenti separuh jalan.

Jiran, oh jiran! Ada rumah tak? Awat tutup pintu dapur awal sangat! Ni, I nak hantar begedil. Katanya hari tu begedil tak jadikan, lembik! Hiks! Ini namanya begedil hujan malam Khamis sebab semalam hujan. Lepas tu ada pulak seseorang yang cemburu diWAnya gambar nasi impit menghimpit *_*

Sampai pertengahan jalan, rasa cam dah penat sangat. Makanya dengan rasa bangga I masukkan aje semua baki begedil ke dalam kuali lalu digoreng bersama, sebati sampailah hancur bila nak angkat ^_^ Penat weyh, malas nak menunggu. Lagipun yang tukang habiskan nanti of course Kak Ton je sensorang... So, apa kisah pada rupa paras, asal boleh masuk perut dan kenyang sudahlah....


Satu hari tu terbaca dalam blog seseorang pasal 'roti plastik' tetiba je perut berkeroncong nakkan roti sama. Dah lama tak membeli sebenarnya. Maka, dengan tamak halobanya I cuba dua jenis jenama  kerana tak mahu setia pada yang satu...


Dua-dua sedap tapi apa agaknya yang pelik ya? Aha, I lagi suka onion paratha ni ^_^ Apa yang pelik? Of courselah pelik sebab I mana makan bawang..... By the way, I dapat memujuk Abang merasa sama onion paratha ni tanpa dia tahu ianya mengandungi bawang. Of course, dia cuba secubit jek! Jadilah....

Superheroes berdua pulak macam biasalah sentiasa 'beriadah' dalam rumah. Dua, tiga malam ni sibuk dengan trend pakai kopiah untuk segala aktiviti di rumah!



Memandangkan I tengah bendera berdiri megah sekarang ni maka bila Hubbydearie tanya pasal solat, ada yang tolong jawabkan...


Daddy tak tahu ke Mommy ada cuti 7 hari tak payah solat?

Hihihi... my saviour of the soul - Bubbly Abang ^_^

Adik pun dah pandai guna pakai perkataan 'uzur',


Adik, dah solat  Maghrib?


Adik uzur!

Takpun...  Adik dah solat Maghrib?

Ya Allah! Dah pukul 8, Mommy! (Okey maksudnya tu dah habis waktulah kononnya)

Adik bukan tau tengok jam tapi pandai je meneka masa,

Adik tak solat Isyak ke?

Ya, Allah! Dah pukul 10! (Favorite sekarang ni suka cakap 'Ya Allah!')

Pernah sekali I dengar dia kata - Ya Allah! Mommy, dah pukul satu lima belas! (1.15) padahal masa tu jam pukul 11 malam ^_^

Abang pulak sejak dah habis exam ni, hidup memang sungguh indah baginya. Mommy tak kisah nak buka buku ke tidak. Tapikan anak lelaki ni memang tak sekemas anak perempuanlah. Memang rutin I setiap hari pun check buku dalam beg si Abang ni. Nak tengok kerjarumah ada ke tidak, dah siap ke belum dan betul ke tidak apa yang dibuatnya. Buku-buku dalam beg tak payah nak katalah keadaannya. Asal dapat masuk beg je jadilah. Sakit mata I memandangnya.... Tak reti susun elok-elok.

Tulisan Abang memanglah Mommy tak berapa nak gemar melihatnya tapi I tak expectlah anak lelaki ada tulisan cantik. Kalau Abang rajin, elok sikit tulisan. Kalau tidak, memang haru-biru je jiwa raga I ni tau. 


Cikgu BM si Abang ni, sebab satu perkataan dia selit kat bawah tu, terus diberinya A-. Sadis hati Mommy melihatnya. Kalau Mommy jadi cikgu, mesti murid-murid gembira je. Banyak twinkle-twinkle little stars Mommy beri ^_^

Nasib baik  tulisan Cina Mommy tak faham tapi pada pandangan mata kasar Mommy, tak cantik sungguh tulisan Cina si Abang ni. Nak kena masuk kelas kaligrafi ke, Abang? Mahu menangis tersedu-sedu nanti!

Keputusan exam pun dah dapat. Alhamdulillah, dalam pada sibuk sangat dengan game, berjaya juga Abang menjawab exam dengan baik. Maklumlah, anak nak exam, emak yang kecut perut. Anak punya motto berbeza dengan emak ya. Anak kata - Sehari sejam belajar, berjam-jam main game. Mak kata - Jangan berhenti belajar, tuntutlah ilmu tanpa jemu! Maka memang tak serasi mak dan anak kalau berbeza tujuan!

Tapi takpalah, my son pun baru 8 tahun. Biar dia enjoy asalkan tak tersalah arah ^_^

Eh, lupa pulak nak habaq! Ini bukan entri utama hari ni. Ini cuma acara sampingan jek. Hahaha.... *tertelan air liur, pasti tak datang kembali*










Thursday, October 30, 2014

Kisah hidup kami suami isteri (tanpa gambar ^_^)

Salam sayang kawan-kawan!

Hah, kena habaq siang-malam part takda gambar tu kalau tidak ramai pulak yang teruja nak baca sampai habis dok pikiaq I nak letak gambar sefamili ^_^

Alahai, perahsantan MD ni memang melampau-lampau mengalahkan anak sedara retis pulak tau ~_^

By the new highway, betul ke tidak I speaking utagha ni, Diana? Almaklumlah, I ni kalau bab-bab speaking London-bridge-is-falling-down memang failed. Selalu je orang dapat detect I memang berasal dari tempat memahat kat selatan nun tu...  Sukalah tu neigbour kalau kita sebut pasal pahat-memahat nih! Senyum-senyum kambing je sokmo tau kalau bab-bab nak dengki kat jiran tersayang nih ^_^

Okey, okey, okey! Break mengejut segera! Kalau tidak lagi panjang intro sampai tak tahu apa sebenarnya I nak cerita. Seperti tajuk yang tertera di atas (nampak tak kebolehan I menulis surat rasmi dalam masa seminit dua? Nampakkan....), I nak berstory-mory kisah hidup zaman kanak-kanak/muda remaja me and my beloved Hubbydearie ... (Oh, jealous lagi jiran sebelah sampai nak dipautnya tengkuk Sang Arjuna tak mahu lepas-lepas!Uhuk!)

Seperti yang sedia maklum, Hubbydearie and I bukan sahaja berbeza bangsa, bahasa dan benua tapi zaman muda kami memang sangat jauh perbedaannya (dah start cakap ala sinetron Indon beratus episod pulak dia nih...)

My parents bukanlah kaya-raya mana pun. Nak mengalahkan kekayaan Robert Kuok tu memang jauh sekali apatah lagi Bill Gates, kan.... Tapi dek kerana prinsip makpak yang mahu anak-anak hidup senang dan sentiasa mencari jalan membahagiakan hidup mereka ketika nyawa masih ada (macam yang kita amalkan pada anak-anak kitalah ya, mommies!), maka me and my brother memang hidup senang. Tak pernah susah. Sebab itulah bila susah sikit je, kami menangis meraung dan mengadu pada makpak. Lepas dah habis tersedu-sedan, barulah cari jalan penyelesaian. Itupun selalunya tak jumpa dan kena minta tolong lagi kat makpak, kakak(s) dan abang(s) ^_^

Tapikan adik lelaki I lagi teruk. Tak boleh jawab exam dengan baik pun nak telefon kampung cakap dengan abah nangis-nangis. Sungguh tak gentleman ganteng tau! Eh, ni bukan cerita pasal adik lelaki I, makanya - nyah ko dari blog ini! Wah, kelas MD kalau nak berlagak macam mak mentua Kasim Selamat!

Oh, ya...cerita apa ye tadi? Errkkk....

Honestly speakinglah ya, my zaman kanak-kanak dan remaja memang mudah. Apa diminta dapat. Tak dapat, kita merajuk. Itu sahaja. Tak sesuai peribahasa kais pagi, makan pagi buat I. Kalau diberi betis nak peha tu, memang sesuai sangat. Dari kecil sampai lah dah jadi mak budak, memang gitulah gayanya!

I memang tak boleh fikir tentang kesusahan hidup ketika masa kecil mahupun zaman remaja. Memang walau diperah-perah santan kepala otak ni memikirkannya, memang tak terfikir pun. Nak kata ada pengalaman tak makan nasi berhari-hari, tak pernah. Nak kata kena makan nasi dengan ikan kering mahupun garam je, memang tak pernah. Selalunya makan nasi dengan ayam, daging, ikan mahal-mahal tak pun udang galah besar-besar. 

Nak kata makan sekali sehari je buat alas perut, memang tidak juga. Selalunya cukup makan sampai naik muak tengok makanan yang sesetengah orang kata makanan mewah tu... 

Nak kata kena berkorban masa menjaga adik-adik, membantu emak membuat kuih di rumah dan menjual kuih pada rakan-rakan mahupun jiran, rasanya pun tak pernah ada dalam kamus hidup I.

Nak kata tidur beralaskan tikar mengkuang dan ditemani nyamuk mengganas, memang takda juga dalam diari hidup I. Sejak dulu I tidur selesa je atas katil empuk dengan bantal atas, bawah, kiri, kanan dan peluknya lain! 

Nak kata kena berjalan kaki ke sekolah sebab abah takda duit, pun takda dalam ingatan. Nak kata balik sekolah kena basuh kasut sekolah dan baju sekolah dek kerana itu aje yang ada pun, rasanya baju sekolah I sama je macam Bubbly Abang. 5 pasang untuk 5 hari sekolah. Makanya, I memang tak pernah merasa susah.

Bila I membaca kisah hidup susah orang lain, I rasa cemburu pulak! Tak percaya? I cemburu kerana I tak melalui saat-saat susah itu sehingga I lambat menghargai kehidupan yang ada...  Satu kehilangan saat-saat untuk dikenang rasanya!

Oh, ya... bukan I nak berbangga diri kerana ini bukan suatu kebanggaan! Orang yang tak pernah merasa susah ketika muda memang tak pandai menghargai apa yang dia ada. Itu pasti sebab ia pengalaman diri sendiri. Makanya, bukan I nak berbangga mahupun berlagak tapi sekadar berkongsi cerita supaya ianya boleh dijadikan iktibar.

Berbeza sekali dengan Hubbydearie. Hidupnya masa kecil memang susah. Memang sesuai sangat kisah hidupnya dibukukan ^_^ Banyak kenangan indah dan pengalaman pahit-manis yang tak dapat dilupakan. Bila sesekali beliau mengenangnya (bersama isteri tercinta) akan terpacul kata-kata betapa beruntungnya diri kerana berjaya mengubah hidup. Macam I ni, apa hidup yang nak diubah, I pun tak tahu! Berubah dari jahat sikit jadi baik banyak je kot ~_^

Walaupun ibubapanya guru, hidup Hubbydearie tak 'seindah dan secerah' hidup isteri mithalinya ini. Kalau di negara kita ni, makpak guru dah kira kelas mewah jugalahkan... Takdalah orang kata kena ikat perut selalu (ini kes sebelum RON95 naiklah ya...)

Hubbydearie pernah merasa hidup senang ketika masih di bawah naungan Soviet Union. Selepas bebas hidup merdeka atas nama Republik of Uzbekistan, memang kehidupan mereka sekeluarga tidak seindah mana. Ya, mereka pun jenis  tak kais pagi makan pagi sampai harus berlapar dan bercermat dalam serba-serbi tapi tak juga namanya hidup senang kalau mengikut pengertian I ni.

Mami and Dada Hubbydearie ada haiwan ternakan dan tanaman. Hidup di sana (kalau mengikut cerita Hubbydearie) sama je macam perjalanan cerita kisah my makpak. Sejak kecil Hubbydearie dan abangnya yang ditugaskan menjaga haiwan ternakan dan membantu jualan tanaman yang ada. Sejak kecil tu maksudnya sejak umur 8, 9 tahun ya!

Makanya setiap pagi, Hubbydearie wajib bangun seawal pagi. Mami akan tinggalkan nota pembahagian kerja untuk 4 orang anaknya. Selepas selesai buat kerja rumah, kenalah uruskan apa yang patut. Kalau hujung minggu,  pun kena bangun awal pagi menemani Dada ke pasar menjual tomato, tembikai dan sebagainya.

Dalam sibuk dengan tugasan, sekolah tetap sekolah. So, setiap harilah terpaksa berkejar-kejaran menguruskan semuanya dengan baik. Dah itu yang diterapkan oleh Mami dan Dada. Nak melawan, memang jangan haraplah. Ada yang kena tidur disinari cahaya bulan tepi sungai nanti!

Okey, kena ingat juga di negara mereka ada 4 musim ya. So bayangkanlah budak sebesar Abang tu kena bangun pagi-pagi pada musim sejuk! Sedangkan musim panas Khatulistiwa ni pun tak boleh nak kejut bangun pagi (kadang makpak pulak rasa kesian nak kejut pepagi buta macam I nih...)!

Jadi Hubbydearie ni sejak kecil lagi sentiasa berharap, dapatlah kiranya diberikan satu hari saja dalam hidupnya ketika itu, satu je hari untuk dia menikmati hidup sebagai kanak-kanak  riang-ria ribena. Dapat menonton TV. Dapat duduk rumah tak buat apa-apa. Dapat bangun lewat. Dapat buat apa sahaja yang terfikir dalam kepala! 

Malangnya, sampai dah meningkat remaja pun tak dapat-dapat. Sedih pulak I mendengarnya. I ni memang puas bermalas-malasan, menikmati hidup ketika muda. Benda yang terlalu biasa (sampai jadi tak penting pun) bagi I seperti menonton kartun, bangun lambat dan berehat-rehat 1 jam atas katil sambil berangan rupanya menjadi impian seseorang nun jauh di seberang benua sana....

Sadis pulak rasanya...

Jadi, bila Hubbydearie dah selesa tinggal di Malaysia, mulalah beliau teringat-ingat kisah masa silam. Katanya tak sangka sekarang ni bukan setakat nak tengok TV sampai melekat kat sofa, nak buat apa sahaja semuanya boleh. Rindu pulak zaman jaga sekawan lembu kambing, zaman jual tembikai dan tomato itu dulu. Rindu nak menolak kereta buruk Dada dalam kesejukan salji tebal. Rindu bila membayangkan betapa tingginya keinginan untuk mendapatkan sesuatu yang sebenarnya mudah aje tapi sangat sukar ketika  itu...

Alhamdulillah, bila semua adik beradiknya dah besar panjang dan bekerja, kehidupan mereka jauh lebih baik berbanding ketika masih kecil. Hubbydearie pun sekarang ni dah jadi big boss kat rumah sendiri. Main petik jari, main keluarkan arahan, datanglah isteri mithali tolong buatkan ikut kehendak hati ^_^

Bila berborak kisah silam, I selalu je kata kat Hubbydearie yang I rasa sedih kerana merasakan banyak pengalaman yang mengajar kita jadi lebih dewasa dan matang tiada dalam kamus pengalaman I. Tiada pengajaran dari pengalaman masa silam  yang tak dapat dilupakan bila I menoleh ke belakang, mengimbau kehidupan lalu. Pengalaman hidup I hanya yang indah-indah sahaja untuk diimbau, tak macam sesetengah orang lain yang ada pengalaman jauh amat berharga untuk dikenang dan dijadikan panduan hidup!

*Long sigh* 

* Kawan-kawan yang disayangi :

Ini bukan penulisan riak mahupun berlagak. Sekadar luahan pengalaman diri sendiri. Buat pengetahuan, I bukannya kaya apatah lagi nak berlagak kaya ^_^ Definisi kaya bagi I secara materialistiklah ya, bila your annual income sama banyak dengan pelakon A-list Hollywood macam Kak Jolie kita (I like!). Huahaha....da-satkan comparison! Nak watpa, ah kak memang kuat berangan ~_^





P.S. Teringin nak tengok muka Hubbydearie masa kecil-kecil dulu? Nak tak? Nak tak?

Wednesday, October 29, 2014

Kisah hari ini....

Salam sayang kawan-kawan!

Rindu tak dengan ngomelan Kak Ton? Sehari Kak Ton takda menceceh, gelap duniakan? Eh, belum habis cakap lagi - Dunia Kak Tonlah bukan dunia you all. I know, I know, you all happy je, selamat tak payah datang menyinggah sampai berpeluh, right, right?

Hari ni nak cepat, so kenalah ambil topik paling dekat di hati - kisah superheroes I yang keletah sama je macam Mommynya ^_^



Well, si Adik Cute lagi 10 hari dah nak celebrate birthday yang ke-3. Bagi mak-mak budak yang ada anak sebaya mahupun lebih besar, boleh bayangkanlah keletah budak seusia Adik Cute ni. 

I sekarang memang kena 'pinjam' telinga kiri untuk Adik dan telinga kanan untuk Abang. Mereka kalau bercakap mesti serentak. Padahal ceritanya sama je. Si Adiklah suka sangat imitate kata-kata si Abang! Kalau nasib tak baik, tiga-tiga superheroes kecil besar bercakap serentak. Satu penjuru pun I tak dengar sebab dengan I, I sekali bercakap sama. Barulah puas hati ~_^ Asyik mereka bertiga je nak bercerita. I pun nak juga. Tapi takpa, kalau tak dapat potpet di alam nyata, I boleh je potpet di alam maya. Aha, itu satu kelebihan berblogging wokey!

Oh, ya... bercakap pasal blog kadang-kadang bila berborak dengan Hubbydearie, I ada jugalah tersebut 'MD', 'MD'. So si Abang jadi sangat pelik. Makanya ditanya pada I,

Mommy, MD tu adik beradik Mc Donald's ke???

Pernah juga Abang ternampak gambar mereka dua beradik dalam blog lepas tu teruslah terpacul soalan ....

Eh, Mommy! Macamana gambar kita orang ada dalam internet? My Little Amazing World???? Macamana dia ambil gambar kita ek, Mommy? Mommy kenal ke?

Huhuhu....biarlah rahsia, Abang! Nanti dah besar tahu ajelah jawapannya! (By the way, by now Abang dah tahu pun siapa pemilik nama Mummydearie tu... Hiks!)

Si Adik, as usual sudah banyak cakapnya. Banyak vocabnya sekarang. Dah boleh buat jalan cerita. Memang penat melayan borak dengan si Adik ni. My superheroes ni dua-dua 'pengarah' ya. Oh, bukan mengarah drama Senin-Khamis pukul 7 malam tu tapi dua-dua kuat mengarah. Sama je macam Daddy mereka! Keturunan pengarahlah katakan ^_^

Semua pun main 'arahkan' ajelah, itu yang I rasa hidup macam bibik je kat rumah (YY, bibik dalam kamus MD ni maksudnya orang suruhan tak sama dengan bibik dalam bahasa klasik Jawa yek!)

So, kalau Adik nak main tab, mulalah nanti conversation yang tak berapa nak faham antara si Melayu dengan si Mat Saleh ^_^

Contohnya bila Adik sibuk search dalam youtube....


Mommy, badabeh!


Apa Dik?

It is 'All About the Bass', Mommy .... (jawab si Abang)


Mommy, ka-toi!


Apa yang kantoi ni, Dik?

Mommy..... go and find car toys for him!  (jawab Abang lagi)

Daddy, Bubbly Abang dan Adik Cute tengah tengok gambar lama dalam bilik sambil gelak-gelak tiga beranak tetiba Adik Cute meluru keluar panggil I yang tengah khusyuk tengok cerita Korea...

Mommy, Mommy.... nak tengok mattaleh? Jom Mommy, tengok mattaleh..... 

Aduh, pening kepala apa agaknya Adik ni nak suruh Mommynya tengok...

Erk, rupa-rupanya dia suruh tengok gambar mereka tiga beranak yang dah macam 'Mat Saleh' kononnya....

Di rumah my superheroes memang tak dibenarkan bercakap aku, kau sesama sendiri. Tapi, si Daddy punya BM adakalanya lemah sikit. Lalu untuk menunjukkan ke'power'an sebagai seorang Daddy berkaliber, kerap juga I dengar my Hubbydearie bahasakan dirinya 'aku' dengan superheroes.  I pernah tegur tapi alasan Hubbydearie beri,


I dengar your mother selalu je bahasakan dirinya 'aku' dengan kita!

Oh, well.... okeylah! Alasanmu kuterima kerana kalau boleh memang tak mahu bertikam-lidah dengan orang yang  tak pandai langsung menyerah kalah macam Hubbydearie ni. HD kalau berhujah memang sampai menang baru berhenti terutama dengan isteri mithali. Dah namanya isteri mithali, tak akan diberinya menang walaupun sekali! Lebih baik jangan join perdebatan dengan beliau, mahu berakhir dengan acara balapan pulak kang!

So satu hari I tengah tengok drama lepas tu nak imitate cakap pelakon tu terkeluarlah perkataan 'aku'. Makanya si Adik sudah dengar lalu bersuara comel,

Ehhhh....Mommy tak boleh takap 'aku'! Ayokk, tak tahu! Mommy takap aku......

Aduhhh....

Pernah juga Abang tanya soalan cepu-diamond-is-forever pada I dalam larangan ber'aku-aku' ni,

Mommy kata tak boleh cakap aku dengan orang lebih tua, dengan kawan-kawan pun. Tapi kenapa bila kita berdoa lepas solat, kita cakap 'aku, kau' dengan Allah?

Aha....  ayok, tak tahu.....~_*

Maka, anak-beranak duduk sambil minum Milo cicah biskut oreo dengan penjelasan sikit punya panjang lebar lagi gitu....

Oh, ya... my superheroes tak suka tengok Frozen tu tapi lagu tu mereka tahulah. Kalau keluar lagu, mereka dua beradik sepakat membawa berkat menjerit nyanyi sama-sama terutama part 'Let it go' tu... 

Tapi, versi Adik Cutelah yang the cutest sekali.... 

Sampai part 'Let it go', Adik akan tukar alihbahasa jadi 'Tak nak go'. Maka, terjerit-jeritlah Adik menyanyi 'tak nak go, tak nak go' menggantikan 'let it go' itu ^_^

Sekarang mereka dua beradik baru mengenali Maleficent, maklumlah sejak bukan kaki panggung wayang ni, semua cerita tengok kat Astro je. So, Adik tengok gitu-gitu je tapi Abang sudah 'jatuh hati' dengan Aurora. Itu yang sampai digooglenya Aurora Borealis pulak ^_^

Tapikan, dalam pada gembira melayan keletah superheroes tu adakalanya boleh juga mendatangkan bah air mata di kelopak mata...

Suatu malam, Abang melasak tak boleh tidur lalu I pun bertanya mengapa...

Mommy, Abang tengah terfikir something! Selalu sangat kalau nak tidur, Abang terfikir perkara ni. Abang tak suka....

Apa dia?

Macamana ya 10,20 tahun akan datang? Kalau sekarang pergi taman dengan MommyDaddy, nanti-nanti bila Abang dah besar, kena ke taman sendiri je. Kalau sekarang Daddy je yang drive ke mana kita nak pergi, nanti-nanti Abang kenalah pandu kereta sendiri! Abang sedih....

Kenapa sedih? Baguslah bila dah jadi orang dewasa. Boleh berdikari...

Yalah, boleh dapat apa kita nak tapi masa tu MommyDaddy mungkin dah takda.... Abang tak boleh think how to live in this life without MommyDaddy!!!

Oh, alahai anakku..... 

P.S. AN, so so sorry! Punyalah excited kecikbesarkecikbesar mata rabun MD ni nak  approve komen guna he-ho sampai nak tekan butang publish tak nampak tertekan butang delete kotnya. Maka, hilang sudah komen AN yang berharga untuk entri sebelum ni.... Oh, sedih! Nak suruh komen balik macam tak patut jekan.... Hehehe!











 


Monday, October 27, 2014

Liebster Award khas untuk Cindyrina

Salam sayang kawan-kawan!

Hari ni I takda mood merapu sebab I nak cuti esok. Walaupun takda mood, I tetap upkan entri merapu sepanjang hari macam biasa ^_^

Okey, this is the second time I kena tagged for Liebster Award ni. Yang pertama boleh baca di sini kalau tak semput. Yang kedua pulak, ditagged oleh Cik Cindyrina yang cantik molek, yang katanya jenjalan kat Korea best sangat ^_^ Hoping for Korean pretty boy ke, Cik Cindy? Hope you get one *wink-wink-sambil-nyanyi-twinkle-twinkle-little-stars*

Ini je I rajin gogol, eh google!

Macam biasa, I  telah cantas semua perjalanan Liebster Award ni dan I cuma akan menjawab pertanyaan Cindyrina sahaja. Lain-lain I tak ikut peraturanlah apalagi nak tag orang sebab I kesian nak tag orang lain. Dahlah sibuk dengan kerja pejabat, ditambah dengan kerjarumah lagi, kerenah anak-anak lagi, meja pejabat yang dah penuh semak samun dengan kertas bertimbun, rumah dah macam kapal karam, diri pun dah serabut sakan sampai tak sempat berhias bagai (Cer tengok dalam tudung you all pakai tu mana tau ada sepit baju terlupa nak buka, jangan-jangan shower cap pun ada lagi tersarung dok pikir dah pakai anak tudung!), eyeshadow kat mata tu pun dah sebelah kiri kaler lain, sebelah kanan kaler lain! Yalahkan, orang sibuk. I cukup memahaminya! (Yang sebenarnya I mudah sangat kecil hati kalau orang tak buat nanti. Huahaha....) 

Apa ye pertanyaan Cik Cindy kita nih.... Mehlah I jawab...

1.Describe yourself in 3 words
Eleh, senang sangat Cindy - Banyak.sangat.cakap.

2. If you could have one wish granted, what would you wish for? Why?
Oh, banyaknya my wishes yang belum digranted lagi so I tak tahulah nak pilih mana satu yang paling penting. Sebab I tak boleh jawab clearly, so I tak jawablah yek ^_^

3. When is the happiest moment in your life?
Alamak, ini pun susah! Banyak sangat happy moments. The happiest must be, must be, must be..... Eh, let me think thousand times first! I tak tahulah samada bertemu Mr. Right, berkahwin dengan Hubbydearie, dapat Bubbly Abang, dapat Adik Cute yang mana satu paling happy yek..... (Baru tiga soalan tapi I rasa macam nak pitam pulak....)

4. List 3 things you wanna achieve before you leave this world
Alamak, Cindy! Kenapa soalan you makin lama makin mencabar minda I nak jawab nih! 

I am happy with my life now. Takdalah nak apa-apa lagi kot. Tapi kalau boleh nak sangat tengok anak-anak membesar dan berjaya dalam hidup masing-masing. Itu jek! ( I'm an emotional person, I dah laplap peluh airmata di lengan baju tau bila bercakap pasal nih.... Please don't make me emo with your next question!)

5. What is your favorite food?
Alahai, senangnya soalan.... *kembali ceria*

Yang sebenarnya Cindy, I sangat suka menikmati makanan walaupun I ni picky eater macam Bubbly Abang. Eh, awat terbalik pulak ni Mommy ikut anak, bukan anak ikut perangai emak ke? 

I suka durian, spaghetti oleo, lontong, kentang masak apapun boleh, blahblahblahblahblah...... 

6. What is your favorite color?
Well, as you can see clearly from the colour of my blog, I like purple ~_^

But then again, I ni kalerpsychokriptomania (sorry, ini word memang  you takkan jumpa dalam kamus sebab I create sendiri) maknanya - I tukar my favorite colour untuk setiap tahun. Next year nak pilih kaler apa pulak ek! Hiks!

7. 3 things you must bring with you when you are out from home
Kalau dengan I ni, you tak boleh bagi soalan like - 3 things you like the most, the most favorite blah, the most important blah.... I memang tak tahu nak jawab macamana...

Kalau I keluar rumah, I mesti ada handbag yang penuh sampah-sarap, makeup bag yang penuh sampah sarap juga dan satu lagi apa ek barang peribadi I yang dah macam sampah sarap juga....

See, I dah kata... I tak leh jawab soalan cam ni. Try to be more generallah, Cindy! Susah hati I dapat soalan cam ni ^_^

8. If you could learn to do anything, what would it be?
Meh sini, rapat sikit.... I nak beritahu you sorang jek tapi you jangan sebarkan kat orang lain. Malu I nanti. Aib pulak seluruh tubuh badan I nanti. Keh3x.

I naklah....

I naklah....

I nak sangat tau.....

I nak study study menjahit....  *auw, malunya*

But you know what the masalahnya? 

Jari-jemari I ni tak pernah sekali pun pegang mesin jahit. Kalau nampak mesin jahit I kenallah (sambil nyanyi lagu 'Singer, menawan keluarga bahagia! Ingat tak iklan Singer tu dulu-dulu?) tapi kalau suruh I 'operate' mesin jahit tu mahu I terjahit 5 jari tangan I sendiri tau! I ni jahit butang baju pun tak reti. Kalau lengan baju kurung I tetas, I jahit sikit punya lawa sampai tukang jahit yang baru belajar pun geleng kepala tengokkannya tau tak! 

9. List 3 things you like when you visit my blog
I suka baca you menceceh pasal makanan, jalan-jalan makan angin you tu dan your product review. And just only, I gi redeem sample of Estee Lauder kat blog you tu.... Harapnya dapatlah yek. Kalau tak dapat, I guling-guling nangis atas kerusi pejabat je nanti! 

Lagipun cara you berstory-mory dalam blog memang sesuai benarlah dengan jiwa raga perempuan anak dua ni. Santai je, lepas tu cam orang gila dok kekeh-kekeh sorang diri ^_^

10. What is your perception about my personality when you read my blog?
I rasa you ni happy go lucky orangnya, suka shopping, tak sabar menunggu, peminat Korean drama dan memang suka melenjan eh, jenjalan makan angin. Habit yang tak baik tu tak payah ceritalah nanti satu dunia tau. Keh3x. ( Eh, I ni describe your personality ke or mine?)

Okey, Cindy lunas sudah hutang Liebster Award ni dengan you and before I jadi pelupa, I nak ucapkan terima kasih sebab sudi tag I walaupun masa I baca kena tag tu, I rasa macam nak naik atas meja dan menjerit sambil pukul dada je tau ^_^

Kawan-kawan blogger yang kusanjungi dan sayangi muahhahah selalu, silalah ringankan jari jemari yang mulus tu untuk bermuafakat membawa berkat menyinggah kat blog Cindyrina si cantik manis peminat K-drama macam MD nih.... 

















Friday, October 24, 2014

OHD! (Oh, Hubbydearie!) ^_^

Salam kawan-kawan!

Sebelum I start membebel, marilah berjemaah gelakkan isi hati I nih... ^_^

I beritahu kat Hubbydearie semalam, kalau betullah HD sayangkan I, cintakan I, ingin sehidup semati dengan I, silalah belikan I Samsung Galaxy Note 4. Tanda betapa sucinya cinta agung Hubbydearie kat I (Sila jangan gelak kuat sangat, kawal kesopanan tu, nanti malu orang keliling dengar! Kitakan perempuan...)

Tetiba dijawabnya dengan nada sinis,

This year, kalau I tak silap calculate-calculate (tiru sebiji perkataan I tau nih...) dah 3 biji he-ho you tukar.... Tunggu Note 4 tu jadi antik nanti I belikan...

Dan jawab I dengan hati sadis mendengarnya ...

Maknanya you tak truly love melah, Dear.... 

I pun berilah beberapa examples suami yang sayangkan isteri secara materialistik, mengikut pengalaman I banyak membaca (Wakakah!) Paling dekat sekali of courselah si adik ipar yang kat US tu. Baru je dapat handphone baru suami belikan. Dia nak yang murah, suami suruh beli yang mahal sikit. Oh, fun-tas-tiknya to the max!

Lepas  tu HD buat jelingan tajam sambil tengah sibuk memasak kat dapur yang kalau ditranslatekan menjadi ayat bermaksud - Mengada-ngadanya bini aku nih!

Lepas  tu boleh pulak Hubbydearie habaq kat I cam ni...

Okey, kalau projek semua I dapat, I belikan you satu but then handphone yang ada  bagi pada Mami!

Ish, ish, ish..... Mami  je yang dikenang-kenang. Taulah itu Mami kesayangannya (By the highway, Mami nak datang Malaysia hujung tahun ni maybe. Yeah, terkujat I sekali lagi!)

I baru berangan nak bagi handphone yang ada pada si Bubbly Abang tau. I sayang anak lebih-lebih tak boleh, HD sayang emak melimpah-ruah takpa. Eh, apa hak nak jealous ni Kak Ton... Menantu derhaka namanya ni. Dah diberi keting, nak betis, nak paha dan nak semua sampai hujung rambut anak lelaki kemanjaannya ala ala busyuk Mami. Dasar perempuan mata korporat tau! Eh, apa ke kaitannya....

Makanya I kenalah menunggu dengan sabar bagai durian yang tak gugur (of course musim derian dah berlalu yek) adakah kemungkinan I akan mendapat Galaxy Note 4 itu? Cam tidak je.... Anniversary dah nak dekat ni. Mami ada, memang tak merasalah nak lovey dovey dua lakibini. Hadiah, memang jauh sekali. Bunga pun maybe HD nak suruh Mami tanam barulah dipetik buat bouquet ulangtahun kami nanti. Huhuhu.... 

I know, I know... you all memang suka gelakkan my wild imagination .... 

Nyampahlah I cam ni ....


Thursday, October 23, 2014

Si Abang dan habitnya ...

Salam Khamis kawan-kawan!

Eh, betulkan hari ni Khamis?

Semalam cuti Deepavali I asyiklah dok fikir hari Selasa. Siap mengeluh panjang lagi bila mengingatkan yang ada tiga hari lagi nak bekerja minggu ni. Punyalah terserlah ayunya sebagai pekerja contoh sepanjang tahun ^_^

Nasib baik my niece beritahu cuti Deepavali tu hari Rabu bukan hari Selasa! Lagi syahdu, bila petang je I dok fikir cepatnya hari Sabtu berlalu. Sahlahkan memang malas sangat nak pergi kerja tu.

Berhubung dengan entri ini (aduhai, macam tulis surat rasmi pulak rasanya...), I nak ucap terimakasih pada kawan-kawan yang sudi komen ^_^ Tak jadi pun I nak berdiri kat atas cenuram.... Hihihi...

Bila difikirkan balik, memang kena ambil langkah drastik untuk kawal pemakanan Abang. I pun cubalah nak mengeringkan hati I yang penuh emosi ni supaya tak tergoda dengan muka comel my superheroes. 


Buat masa ni, my petisejuk dan segala kabinet makanan memang kosong ya ... Yang ada plain water je. Buah-buahan tu adalah ... Biskut 'sampah' pun ada juga (tau ke biskut sampah tu apa?) ~_^

I memanglah menahan diri sungguh-sungguh supaya tak membeli. Abang ni lain macam. Kalau takda air yogurt mahupun vitagen kegemaran, dia sanggup menahan dahaga ya. Sanggup ke sebagai ibu, I nak biarkan aje my son tak minum seharian? Itu masalahnya...

Bagi Abang, sebotol plain water buat bekal di sekolah sudah cukup untuk keperluannya sehari. Kalau I suruh dia minum plain water lebih-lebih kat rumah, itulah jawapannya - dah minum sebotol kat sekolah tadi...

Masa makan pun, I tuang plain water juga tapi dia tak habiskan pun segelas. Kadang tu I sampai pura-pura merajuk dek perangainya, barulah dia dengar kata sikit. Tapi takkan depan makanan Mommy nak buat perangai. Sungguh tak elok buat superheroes bila Mommy start merajuk, mengeluh dan seangkatan dengannya bila tiba waktu makan. Hubbydearie lagilah tak tahan walaupun sedar I berpura-pura aje. Kalau ikutkan Hubbydearie, NO is NO, tak akan berubah jadi YES!

I memang naik pening bila tiba bab melayan kerenah makan si Abang ni. Anak orang makan telur, dia tak suka. Adik suka kentang, Abang tak suka. Abang tak makan spaghetti mahupun mihun. Abang tak suka nasi goreng bagai. Lauk-pauk memang berasaskan ayam semata itupun kena tengok menunya. Kalau dia tak suka, ayam pun dia tak sentuh. Ikan pun ikut jenis. Selalu memang dia makan jenahak sesaja. Ikan seekor-seekor tu memang tidaklah. Air milo pun baru sekarang ni pandai minum kalau tidak langsung tak disentuhnya. Masa mula-mula minum Milo, sakit perut memanjang!

Jangan sebut pasal sayur-mayur, Abang lebih teruk daripada Mommy. Kadang tu I cakap juga pada Abang, kalau termakan bawang yang dah digoreng atau dimasak bersama lauk, telan je. Tak payah kunyah. Tapi si Abang ni tak boleh. Bila makan, bau je bahan yang tak disukai di hidungnya, terus berhenti. Deria hidu si Abang ni pulak memang sama macam Hubbydearie. Sangat peka!

Paling siksa bila memasak sebab kena fikir apa yang sesuai ikut selera Abang. Ikut kata Hubbydearie (mahupun Mami) tak payah dengar kata anak. Apa kita masak, anak-anak kena makan walaupun tak suka. But then, I tak sangguplah nak bersikap kejam begitu. Kalau I masak, me, Hubbydearie dan Adik boleh makan tapi Abang terkebil-kebil aje tengok lauk, hati I lagilah susah. Tak tergamak rasanya nak enjoy makan-makan bila anak tak boleh nak suap apa pun yang terhidang.

So, I mengalah .... I buatkan juga lauk special yang Abang boleh makan (dan of course yang lain pun boleh makan sama) 

Sebenarnya I memang perasan Abang nampak gemuk daripada dahulu tapi sebab penimbang berat tiada di rumah, tak terfikir pun nak check berapa beratnya. Lepas tau, I  terus kata kat Abang tak boleh dah nak buka peti sejuk lepas pukul 9 malam tanpa izin Mommy. Tak boleh mengunyah snacks 1-2 jam sebelum tidur. Dan Mommy tak mahu beli stok makanan kegemarannya lagi sehingga beratnya turun. Kena kurangkan juga masa dok depan komputer dan exercise lebih setiap pagi. I agak memang 'lifestyle'nya yang suka dok main komputer berbanding bermain di luar rumah salah satu faktor beratnya semakin meningkat... 



Duh, mulalah sesi soal-jawab yang panjang tentang apa yang boleh dimakan, diminum dan sebagainya... But honestly, I tak tahulah sama ada I boleh bertahan dengan prinsip I ni ke tidak... Tau ajelah mak-mak ni, kadang tu memang tak sampai hati sangat!

Semalam kami berpeluang menonton rancangan 'The Slum' di Filipina. Aduhai, kesiannya tengok kehidupan fakir-miskin di sana. Bergantung hidup mengharapkan sampah-sarap yang dikutip dalam sungai. Hidup di bawah jambatan tanpa apa-apa kemudahan. Dapat makan sehari sekali pun dah cukup baik. Ibu-ibu mengandung yang nak bersalin, kenalah bawah dua beg darah untuk pembedahan, disamping duit untuk ubat-ubatan. Harga ubat tak sampai pun RM10 duit kita tapi bebanan buat mereka!

Menitik airmata bila tengok anak cacat yang terbiar tapi menjadi buah hati si ibu yang kais pagi makan pagi. Bak kata si ibu, bila penat balik kerja, anak yang itulah yang membuatkan hatinya gembira tak terkata. Tinggi harapannya supaya anak dapat bercakap dan berjalan semula walaupun doktor dah kata tak mungkin. (Dah tiada pun budak tu 4 bulan selepas rancangan tu dirakamkan)

Abang menonton sama. Insaf dia sekejap bila I kata betapa susahnya mereka nak dapatkan makanan sedangkan Abang hidup mewah dengan makanan. Minta apa pun semua Mommy cuba usahakan.  Teruslah datang peluk Mommy dengan muka sedihnya....

My sis selalu je marahkan I kerana katanya 'I tak sayang anak!' sebab main beri je makan apa yang anak nak. Oh, hati I lara mendengarnya tapi I tak menjawablah. Siapa kata I tak sayang anak? Sehari anak takda depan mata, rindunya Tuhan aje yang tahu. Setakat nak suruh berkorban untuk anak-anak, I sanggup tukar nyawa lagi kalau boleh. I tak sayang anak ke? 

I pun macam mommies yang lain sentiasa nak beri yang terbaik untuk superheroes dan try to be a good mother. Tapi mungkin juga dalam memenuhinya itu I jadi a bad mother kadang-kadang. 

Health is important. I know that too! Cuma hati Mommy yang ini,  rapuh sikit!









Tuesday, October 21, 2014

51 kg???

Salam Selasa kawan-kawan!

Hari ni macam biasa nak bercerita tentang my superheroes lagi. Yalah, ni je tajuk yang tak jemu-jemu dok cerita kalau dah namanya mak-mak budak ni ^_^

Pagi ni masuk je dalam kereta, start enjin dan on air-cond. Dah lama kereta gerak, tengok air-cond tak sejuk-sejuk juga. Sah, ada masalahlah tu! Minta spend duit lebih sikit sebab dah lama ia terabai dek tuannya. Sampai je di pejabat, korek-korek handbag nak keluarkan khazanah, barulah perasan he-ho sudah tertinggal di rumah! Argghhh.... 

Tapi takpa, takda he-ho pun aman juga dunia ~_^ Cuma yang tak bestnya bila memulakan hari dengan situasi-situasi yang tak best!

Si Bubbly Abang punya cerita lagilah. Hari Ahad yang lalu bukan main teruja suruh I belikan makanan untuk dibawa ke sekolah. Ada Hari Kanak-kanak katanya. Bila? Boleh pulak dia terlupa Isnin atau Selasa tapi penuh konfiden beritahu I maybe dua-dua hari pun ada sambutan. I memang peliklah. Tak ingat pernah sambut Hari Kanak-kanak lebih daripada sehari. Masalahnya, ada ke sambutan Hari Kanak-kanak zaman I dulu? Hahaha... I dah lupa ^_^

So, bekalkan ajelah makanan untuk sambutan di sekolahnya. Memberatkan beg aje, dengan buku-buku penuh pulak tu. Walaupun exam dah habis, Abang tetap nak angkut semua buku yang ada. Maklumlah masa nak exam, cikgu pulangkan segala buku aktiviti, bukukerja dan buku latihan. Bahasa Mandarin yang hari-hari ada tu pun dah ada 9 buku. Kasihan anak bujang I tau. Dahlah kelas di tingkat 2. Kalaulah boleh hari-hari Mommy tolong angkatkan beg hantar ke kelas.... Eh, dah melampau manjakan pulak ya tak? Dahlah anak awak tu anak lelaki. Haruslah suruh lebih berdikari sikit ^_^

Balik sekolah semalam, I pun tanyalah apa cerita sambutan Hari Kanak-kanak. Ini jawabnya dengan penuh selamba dan kepenatan mengangkut beg sambil berjalan ke kereta,


Mommy, bukan hari ni. Esoklah....


Habis tu makanan semua dah habis bagi kawan ke?


Eh, taklah. Ada dalam beg. Kawan-kawan tak tahu. Kalau nampak, sure dah habis!

So, hari ni sekali lagilah mengangkut beg yang berat. Hari Selasa pulak jadual lagi padat dan mampat. Aduhai, kesian anak Mommy ....

Masuk aje kereta, Abang pun mula bercerita hal di sekolah....


Mommy hari ni ada timbang berat dan tinggi. 


Oh, ya ke? Berapa berat Abang?

Tinggi Abang sekarang dah 141cm. Lagi sikit je nak sampai dengan Mommy (Well, I tak meninggi orangnya ya! Tinggi I cuma 152cm je. Sangatlah alahai....)


Yang Mommy nak tahu berapa berat Abang sekarang?


Oh, yalah Mommy.... Abang ingat berat Abang naik sikit je, 1kg. Rupanya naik banyak juga...


Yalah, naik banyak tu berapa?


Tahun lepas 47 kg sekarang ni dah jadi 51kg dah, Mommy! Patutlah Abang rasa Abang berat.....

OMG, OMG.... Budak nih.... Memang terkejut I dengar beratnya dah sampai 51kg.


Mommy rasa dah obese ni, Abang. Kena kira BMI. Lepas ni Mommy tak nak bagi Abang makan ikut sedap perut ajelah!

Abang ni seorang yang picky eater as I said before. Banyak yang dia tak makan dan tak suka makan. Selalunya bila makan sekeluarga pukul 7 malam, dia makan tak banyak. Lauknya biasalah nasi putih, kicap dan ayam goreng, tak pun ikan goreng. Sangat jarang si Abang ni menambah nasi kecuali kalau dia tersangat lapar.

Sebelah siang sebelum pergi sekolah, dia cuma ambil breakfast ringan je. Tengahari memang tak makan. Kalau Mommy takda, memang liat nak suruh Abang ni makan. Rehat di sekolah pun dia cuma makan roti berkrim Gardenia tu aje, tak pun waffle Gardenia. Itu je. Nanti balik sekolah, sampai je rumah tak sabarlah dia menunggu I habis masak sebab dah lapar katanya. Tapi makan tetap tak banyak.

Yang membuatkan beratnya naik ni I rasa sebab lepas je makan, mulalah aktiviti buka tutup peti sejuk menyelongkar. Apa yang diselongkar tu pun memilih juga. Bukan semua dia nak makan.

Masuk aje pukul 10-11 malam, lagilah kerap aktiviti menyelongkarnya ni. Kadang tu sampai naik marah I jadinya. Masa suruh makan tak mahu makan betul-betul, lepas tu mulalah lapar, lapar aje kerjanya. I dah beritahu superheroes, no heavy meals lepas pukul 9 malam. Dapur Mommy tutup operasi kecuali Mommy sendiri yang lapar. Hahaha!

Jadi Mommy ni, kadang-kadang rasa kasihan pada anak-anak bila apa kehendak mereka tak ditunaikan terutama bab makan. So, apa mereka nak I akan beli. My superheroes ni pun kalau suka sesuatu bermusim. Lepas tamat musim, takdalah mereka nak sentuh lagi benda yang sama. For example, makan aiskrim. Bila mereka suka, memang kerja beli aiskrim aje. Asal takda stok, Mommy ni gi mencari. Bila dah jemu, belilah mereka tak akan sentuh lagi pun.

Sama macam biskut Chipsmore Original Flavour. Suatu masa dulu jadi kegilaan my superheroes. I pulak kalau membeli mengalahkan orang nak buka kedai runcit. Dan my superheroes pulak bila tengok Mommy beli, dan-dan tu nak dihabiskan semua. Scary I  tengok tapi tetap buat lagi! 

Sekarang ni tunjuklah biskut ni depan mereka, tak hairan pun ....

So lately ni Abang dan Adik suka betul coklat Kitkat, Mars, Van Houten, Snickers dan Hershey's tu. Makanya memang rumah I penuh stok sepanjang masa. Habis je, stock up. Habis je, stock up. Hubbydearie and I memang kurang sikit bab-bab coklat ni. Bila kita beli 12 batang Kitkat, hari yang sama juga mereka nak tibai habiskan! (Err... Mommy asyik beli Kitkat sebab beli 2 dapat 1 peket wafer percuma dan yang paling penting beli 1 peket Kitkat dapat pinggan kaler-kaler you all... Mommy is so ghairah nampak freebies ^_^)


Si Adik dengan Daddy pulak suka natural yogurt tapi si Abang suka yang ada flavour. Hah, amik Mommy beli borong untuk seminggu punya stok (seorang 1 cup sehari) Tapi, tapi, tapi.... superheroes I habiskan dalam masa 2 hari kalau nasib I baiklah. Aduh, superheroes...kat muka Mommy ni ada cop tokey kilang makanan ke, sayang?

Begitulah jugalah dengan nasib air yogurt dan vitagen mahupun calciyum di rumah I... Sebab itulah I rajin pergi Aeon ^_^


Bila Mommy merajuk, masa itulah terkebil-kebil mata masing-masing takda stok makanan kat rumah ... I memang tak sampai hati. 

Kalau ikut kata Hubbydearie senang je - kalau you tak beli, mereka tak makan/minum. You yang belikan... 

Oh, I juga yang salah.... I ni emakkan...tak sampai hati kalau anak-anak dah terkebil-kebil antara nak ambil dengan tidak je bila nampak makanan/minuman kegemaran mereka. 

Kadang tu I memang rasa I yang contribute kepada 'masalah kesihatan jangka panjang' di rumah tapi seriously, I tak sampai hati. Pernah juga I pasang azam - takpa, takpa, biar je tengok mereka buat muka kasihan macam ni demi masa depan mereka juga. Tak mahulah nanti dah besar panjang ada masalah kesihatankan.... 

What say you, mak-mak di luar sana? 

I rasa I ni berada di atas cenuram - nak terjun takut, tak terjun gayat pulak rasanya ^_^ 

P.S. Oh, alahai, entri tak bertajuk rupanya masa publish. Nasib baik cepat perasan. So itu tajuk tergopoh-gapah meletaknya. Malas nak fikir panjang ^_^








Monday, October 20, 2014

Google Plus

Salam Isnin kawan-kawan!

Minggu ni takda cerita hujung minggulah sebab kami buat rutin yang sama. Jadi malaslah nak bercerita over and over again!

Ni nak ngumpat sikit pasal Google Plus. You knowlah me, cakap je gempak padahal banyak stuff cam ni yang I tak tahu. I ni kan walaupun ada he-ho canggih, memang tak menghiraukan pun manfaat yang datang bersama-sama he-ho canggih ni.

Selain dari blog, I memang tak aktif di mana-mana laman sosial. I is malas. I takda instagram, twitter, and whatsoeverlah. Bak kata jiran sebelah rumah I, kalau nak jawab WA pun ambil masa sepurnama lamanya. My friends pun selalu je WA lepas tu tak berbalas. Lama-lama mereka faham. This 'less educated' woman ( in terms of media sociallah you all....) memang tak heran nak check telefonnya. So janganlah buang masa. Yalah, I nikan rabun. Malas betul nak dok telek he-ho tu. Pastu bila nak menaip, asyik je salah. Nyampah sungguh!

By the way, I dah tukar nombor he-ho ya. Yang lama tu sudah tak beroperasi gitu. Kalau ada yang menjawab, sah bukan I. You all agak-agaklah sapa - hantu raya ke, hantu pocong ke, hantu Kak Limah balik kampung ke, I dunnolah yek! Just to remind ^_^

Eh, kita nak cerita pasal google plus kan tadi. Awat jauh beno merewang corner baring, corner baring sampai tak juga nih... 

I ni bukan setakat malas bersosial alamaya, bahkan email pun malas nak check. Maybe seminggu sekali kot I check email. Itupun bukan check tapi dok mendelete apa yang tak penting. Kalau rajin datang, barulah hari-hari pagipetangsiangmalam I dok 'bersihkan' email. So, kalau sesiapa yang email I, silalah hint. I ni old skool. Kalau tak hint memang jangan haraplah I baca. If I'm waiting for something, memanglah I rajin menunggu email masuk ^_^

So, beberapa minggu lepas kot I terima satu message kat G+ dari Cik YY kita. Dia dok tanya gambar yang ada tu kerabat Hubbydearie ke? I tengah syok mendelete. I sempat baca sebelum delete lepas tu baru I perasan... I pun cari balik email tu dan tengok gambar. Eh, gambar siapa ni? It's okey, malas nak cerita panjang.... Sorry YY, I tak balas pun. I is lemah subjek ni. Kalau you komen kat blog, of course in a split second I dah jawab *_*

Hujung minggu baru ni sekali lagi I sibuk 'membersihkan' email yang bukan main banyak lagi tak baca. I pandang sekali lalu. Mostly sebab komen kawan-kawan di blog. So I main delete jelah sebab kalau bab komen untuk blog ni of course I dah jawab di blog juga.

Dalam sedap mendelete tetiba I nampak Qaseh Vee dok tanya soalan - Hubby MD ke? I dah fening jap. My Hubbydearie tak pernah I famouskan kat mana-mana. Malah, dalam Google Circle tu I dah blocked him. Keh3x. Tengoklah betapa seriusnya kami lakibini tak mahu glamor dalam blog MD. Hahaha...

Okey, okey... terus membaca dan mendelete. Tetiba tup-tup satu lagi pertanyaan dari Kesuma Angsana - Ni hubby MD ke, HD? Cam tulah lebih kurang....

I pun dah dapdupdapdup jantung. Camna gambar HD ada dalam G+ ni? I pun bukalah segala foto yang ada. Tiba-tiba I nampak satu mamat sedang berselfie. Bukan satu gambar je, banyak pulak tu!  Siap dengan gambar budak-budak dan kaum kerabat lagi. Mamat Turki kot... I is tak kenal and I pelik camna mamat ni leh termasuk dalam my Google Plus...

I pun berlarilah tunjuk kat Hubbydearie ...


Dear, dear... help me! How come this mamat can be in my Google Plus? My online friends think that it's you!

Where, where? What kinda guy you add as your friend???


Then, he looked at the photo....


Hey, not even 1% looks like ME! Mana boleh... I lagi handsome. You tell them...

Alah, ke situ pulak HD nih... Kita dok risau gambar mamat mana dah masuk dalam G+ kita, HD sibuk dok bandingkan dirinya dengan mamat tu pulak!

Mula-mula je Hubbydearie bergurau-senda dok kata itu, ini. Lepas tu mulalah I kena tazkirah panjang. Teruklah kena marah... Dok kata entah apa-apa I buat tanpa pengetahuannya. Entah mana-mana mamat yang I kenal onlinelah. 

Ish, I sedarlah I ni Mommy anak dua... takda maknanya nak chatting dating online lagi ni. Tak kuasalah I melayan benda-benda tak berfaedah macam ni. I'm not that type of womanlah...apalah HD ni main serkap jarang je...

I senang je, kalau susah sangat I tutup je G+ tu nanti. Habis cerita.

Well, kengkawan semua.... I memang tak berniat nak menonjolkan diri dalam blog  mahupun di media sosial yang lain. Kalau terjumpa di luar, itu lain cerita. Tak boleh nak main hide and seek bawah gobok lagi. Begitu juga dengan Hubbydearie. Kalau ternampak apa-apa gambar yang pelik di alam maya, haruslah beritahu I dalam blog ni (tinggal komen ler tu maksudnya...) Sememangnya I ni ada sikit sengal bab-bab alam maya ni.

Ni tengah berkira-kira nak add google web fonts tapi punyalah bijak terpelajar, dah berminggu-minggu belajar sampai la ni tak bijak lagi... Nak minta tolong kat Hubbydearie, I is segan walaupun hubby sendiri. HD tu suka gelakkan I benda-benda cam ni tau. Bak katanya dalam gurau senda dengan hilai tawa yang megawatt kuasanya - your anak pun boleh buat takkannlahhhhhh you tak boleh?

I menyampah dengarnya tau!










Adik Cute dan Anais, si Adik Gumball ^_^

Salam kawan-kawan! Sejak dua menjak ni rasa macam malas aje nak bangun pagi. Sejuk😁 Dah jadi tabiat, sejuk macamana sekali pun memang ...